Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi ile Röportaj

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi ile Röportaj

Merhaba Finike İlçe Belediye Başkanı Mustafa bey... 

Yoğun çalışmalarınız içinde, bu süreçte bize zaman ayırıp röportaj yaptığınız için öncelikle haber sitemiz ve okurlarımız adına teşekkür ederiz.

1-SORU: Seçkin Haber TV, haber sitesi okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız? Finike Belediye başkanımız nasıl biridir, nelerden hoşlanır?

1-YANIT: Finike Belediye Başkanıyım. 1958 Finike doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Finike’de, ama lise öğrenimimi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdim. Aynı zamanda İstanbul’da şu anda Marmara Üniversitesinde olan Maliye Muhasebe Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldum.1979 yılında tekrar memleketime döndüm. O yıldan beri Finike’de yaşıyorum.1983 yılında evlendim. Bir kızım ve bir oğlum var. 1990 yılında ticarete atıldım. Şimdiye kadar da ticaretimi sürdürüyorum. Narenciye, sebze ve meyve ticareti ile uğraşıyoruz. Aynı zamanda CHP 1975 yılından bu yana siyaset yapıyoruz. Siyasetin içerisindeyiz.1984,1994 de Belediye Meclis üyeliği 2004, 2014 de il Genel Meclisi üyeliği, 2014-2019’da da tekrar Belediye Meclisi üyeliğim oldu.2019 da Belediye Başkanlığı’na seçildik ve halen bu görevi yapmaktayız.

2-SORU: Belediye Başkanlığına geldiğiniz gün neler hissettiniz? O günü nasıl hatırlıyorsunuz? İlk icraatınız ne oldu? Önümüzdeki planlarınızda sırada yapacağınız, gerçekleştireceğiniz projeler var mıdır? Finikelilere söylemek istediğiniz, öğrenmelerini istediğiniz yeni çalışmalarınız var mıdır?

2-YANIT: Şimdi öncelikle yayın hayatınızda başarılar dilerim. Hayırlı olsun diyorum. İnşallah bundan sonra da devam edersiniz. Size de Finike’mize de hayırlı olur diyorum. (Teşekkür ederiz Başkanım. Biz de sizin başarılarınızın artarak devamını dileriz.) Evet, Belediye Başkanı olduktan sonra, heyecanla göreve geldik. Ama bin bir zorluklar içerisinde geldiğimizi biliyoruz. Hangi zorluklarla karşılaşacağımızı da biliyoruz. Onun için birazda hazırlıklıyız da diyebilirim. Ama yine de işleri yetişme açısından, belediyenin işleri toplama açısından, geçmişteki dertlerin biraz çok olması açısından… Tabii ekonomik güce dayalı bir hizmet anlayışı var belediyelerde… Onun için biraz da ekonomiyi düzeltmeye çalıştık. İşçilerimizin maaşını ödemek için elimizden geleni yaptık. 300 parsel borcu vardı. Vatandaşlarımız mağdur vaziyetteydi. Onların maddiyatını gidermek için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Milyarlara varan borcumuzu ödemeye çalıştık. Ve ödedikte… Ödedikten sonra da üzerindeki şerhini de kaldırdık. Vatandaşlarımızın bu konuda rahat nefes almasını sağladık. Belediyemizin, şirketimizin icra dosyaları vardı, bunlarla da oturup konuşarak, pazarlık yapıp taksitlere bölerek, tek tek ödeyip temizlemeye çalıştık. Şu anda icrada olan bir dosyamız yok. Borçlarımızı ödüyoruz, maaşlarımızı ödüyoruz. İki yıllık bir ödemeden sonra artık bundan sonra yatırırımız başladı.

Gelecekteki planlarımız içerisin. 2022 yılında; Hasyurt  Meydanı, Hasyurt  Kapalı Pazar yeri planlarımız içerisinde de elbette ki bırakmayacağız. Hasyurt’umuza da bir şeyler yapmaya çalışacağız.

Bu yıl hedefimiz 51.000 metrekare asfalt dökümü yapacağız, bunu da Büyükşehir kırsal kalkınma dairesi ile anlaştık. Onların kanalı ile maddi, malzemesi bizden olmak üzere 51.00 metrekare asfaltımızı Finike’mize kazandıracağız.

Bunların dışında çıkabilecek ufak tefek işler olacaktır. Onlar da muhakkak ki sonradan çıkacak projelerle yapacağız. Mesela Çavdır ‘da küçük bir çocuk parkı oyun parkı onları söylemiyorum. Finike’de var yapacağımız parklar…

3-SORU: Finike ile ilgili hedefleriniz nelerdir? Finike’nin en ciddi sorunları nelerdir ve bu sorunlara çözüm projeleriniz nelerdir?

3-YANIT: Belediyemizi mali yönden, ekonomik yönden bir disipline sağladık. Çalışan işçilerimizi belli bir disipline koyduk. Aynı zamanda artık proje yürütmeye başlıyoruz. Finike’de en büyük eksiklik plan eksikliği… Ne kıyı dolgu planları varmış, ne Marinanın planı varmış… İmar planları Belediyeler birleştikten sonra, 2016 da karar alınmış ama uygulamaya geçmemiş Finike’nin… 5 belediyenin ayrı ayrı planları varken, bunu biz tek plan çerçevesinde 2016 da alınan kararları hayata geçirdik. Önemli olan uyumunu sağladık, diğer kapanan belediyelerin… Planımız artık meclisimizden geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden de geçtikten sonra kesinleşecek. Finike’mize inşallah hayırlı olur.

Yaptığımız projelerin içerisinde bir Meydan Projesi… Bunun içinde kıyı imar planı, dolgu imar planı gerekiyordu. Dolgu imar planı içinde müracaatımızı yaptık. Ama pandemi girince süreç uzadı, bir yılı geçti… Plan… Tam her şey bitti derken bir Devlet Su İşleri’nin bir itirazı oldu. acı Suyu’nun olduğu yerde, bir su baskınını önlemek için bir muhafız yapacağını söylediler. Onun için ucunda, 20 metre kenarında plan yapılmamasını istediler. Tabii bizde Su İşlerinin görüşüne uyarak planımızı yaptık ve tekrar Bakanlığa sunduğumuzda karşımızda bir ibadet alanı çıktı. İbadet alanını Bakanlık koydu, biz itirazımızı yaptık askı süresince… İtirazımız kabul olmadı, ama biz mahkemeye başvurduk, sonuçlar geldikçe halkımızı bilgilendireceğiz, haber vereceğiz. Şu anda meydan çalışmamız yine devam ediyor. Ama elimizdeki hazır planı, imar planına uydurmak zorunda kaldık, yani değişikliğe gidiyoruz. Yani bu değişiklik nedir? İmar planı içerisindeki ibadet alanını planımızın dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Yani Meydan Projesinin dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Ondan sonra projemize devam ettireceğiz. İnşallah bir iki ay içerisinde sonuç alırız ve Meydanımıza kavuşuruz diye düşünüyorum. Büyük bu projemiz dışında kendimizin yapacağı küçük projeler içerisinde limanın içerisinde 15-20 günlük bir çalışmamız var, bitecek. Sonra kaymakamlığımızın oradan başlıyoruz, Elmalı kavşağından hastaneye kadar olan bölümü, Kapıçay’a kadar olan bölümüne peyzaj çalışması var. Projesi yapıldı. Kaymakamla da anlaşma imzalandı. Şu anda her türlü yer ölçümleri, aplikasyonlarda yapıldı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde başlanacak. Burayı da iki ay içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz. Bunun haricinde Turunçova kent meydanında düzenleme yapıyoruz. Biraz daha gözden geçirerekten, ışıklandıraraktan, Atatürk büstümüzün de mermerlerini değiştirerekten Turunçova’mıza yeni bir meydan kazandırmak istiyoruz. Bunun haricinde Sahilkent Kültür merkezi önündeki meydanda değişikliğe gidiyoruz. Daha kullanışlı, daha dinlendirici, daha güzel bir meydan yapmak istiyoruz. Tüm bu planları 6 ay içerisinde bitirmek istiyoruz.

Hedeflerimiz içerisinde taş ocağı… Taş ocağına güzel bir alan yaratmak, burayı da halkımıza açmak, bu karanlık şeyden kurtarmak istiyoruz. Hedeflerimiz bunlar… Üç yıl içerisinde elle tutulur, dokunulur şeyler yapmak ve göstermek istiyoruz.

Tarihi evlerimizde artık onarılmak üzere, 33 tane evimiz bitmek üzere… Valilikten aldığımız destekle bu işi yapıyoruz, bizde elimizden geldiğince katkı koyuyoruz.

İnşallah meydanla birlikte Atatürk Parkı da düzenlenecek ve burası farklı bir hava kazanacak.

Yeni projemiz içerisinde bir Marina projemiz var. Bu konuda gelişme oldukça halkımızı da bilgilendireceğiz.

Hedeflerimiz arasında kıyı imar planı yapmak… Sahilimizde olması gerekenleri yapabilmek… İmar planı içerisinde neler olması gerektiğini… Nedir? Şu andaki kefelerin durumu, spor alanları, günlük spor yapabileceği, günlük yürüyüş yaparken yapabileceği aktiviteleri yaparken yapabileceği spor aletleri olacak…

Tenis kortu, basket sahası, voleybol sahası… Hatta… Hatta Alanya’daki plaj voleybolu yapılabilecek yerlerinde olabileceği bir alan yaratmak… Karavan alanları... Çadır alanları yaratmak… Kıyımızı böyle aktif bir hale getirmek istiyoruz. Tabii bunu bir plan çerçevesinde yapmak istiyoruz.

4-SORU: Siz döneminizin sonunda nasıl bir Finike hayal ettiğinizi sorsam, nasıl bir tablo çizerdiniz?

4-YANIT: İnşallah bundan sonraki 3 yılımızı yatırımlarla dolu geçirmek istiyoruz. Bundan sonra yatırım yılımız başladı. Görev yılı sonunda da büyük bir eser çalışma arkadaşlarımızla birlikte bırakmak istiyoruz. Finike halkımıza iyi bir intiba bırakarak bırakmak istiyoruz.

5-SORU: Sayın Başkanım, Finike’de yapmayı amaçladığınız, yapmayı çok istedikleriniz, gerçekleştirmek istedikleriniz nelerdir?

5-YANIT: Finike’deki amacımız şudur; çevre ilçelerimizde olmayan bir şeyleri yaratmaktır. Farklılık yaratmaktır. Nedir? Bizim ilçemizin en büyük özelliği; deniz kıyısında oluşumuz… İnsanların ikamet ettikleri yerle deniz birbirine çok yakındır. Ama Kumluca’da yerleşim yeri deniz yerinden uzaktadır. Demre’de yerleşim yerinden uzaktadır. Kaş ise farklı bir konumdadır, farklı özellikler kazanmıştır. Elmalı öyle, farklı bir konumdadır. Ama Finike öyle değildir; tarihiyle, ovasıyla, yerleşim yerleriyle beraber çok farklı bir konumdadır. Diğer ilçelerden de farklıdır. Onun için amacımız Finike’de insanların sakince dinlenebileceği, bir deniz kenarında çayını kahvesini içebileceği, lokantada yemeğini yiyebileceği, eşiyle ailesi ile gezebileceği bir yerler yaratmak. Amacımız bu… Diğer ilçelerdeki vatandaşlarımızı da buraya çekmek istiyoruz.

Allah vergisi iki tane deremiz var. Biri Tatlı Çay, Biri Acı Çay. … Biz bunların değerini bilmiyoruz. Bugün Manavgat Çayı, Manavgat’ın değerine iki kat değer kazandırmıştır. Ama biz ne Tatlı Çay’da ne de Acı Çay’da Finike’ye yeterince değer katamamışız. Onun için de biz bu çayların değerini biliyoruz. Bu derelerimizi temiz ve spor yapılabilir ve etrafında gezinti alanı yaratarak da insanların hoşça vakit geçirmelerini sağlamayı düşünüyoruz.

6-SORU: Finike’nin en büyük sorunu nedir?

6-YANIT: Finike’mizin en büyük sorunlarından bir tanesi ALTYAPIDIR. Alt yapıyı çözdük şu anda. Nisanın 27 sinde alt yapımızın ihalesi oldu. Bir firma yapacak… Firmanın gerekli evrakları hazırlaması ve teslim almasını bekliyoruz. Bu bir Dünya Bankası Kredisiyle yapılan, kontrollü bir kredidir. Şu anda bankada parası hazırdır. Müteahhit iş yaptıkça, hak ettikçe alacaktır, para peşinde koşmayacaktır. Onun için dünya Bankası’nın da kontrolünde olacağı için en kısa sürede bitirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz 16 ay veya 18 ay içerisinde bu işi bitirebilmek. Bu alt yapı sorununu da çözersek Finike’mizde iyi bir işlem yapmış oluruz diye düşünüyorum.

7-SORU: Halk hep sizden bir şeyler yapmanızı ister ve bekler, peki siz Finike halkından bir isteğiniz var mı?

7-YANIT: Ben Finike halkından sağlık, sıhhat istiyorum.  Allah sağlık versin diyorum. Finike’nin değerini bilelim istiyorum. Finike’mizin temizliğini biz kendimizden başlasak, her şeyi belediyemizden beklememek lazım… Finike halkımızın da bu konuda duyarlı olacağını tahmin ediyorum. Finike hepimizin, Finike’de yaşayanların… Onun için değerli Finike’mizin değerine değer katacak şekilde değer vermelerini istiyorum. Yaşam şekliyle, her şeyiyle beraber… Temiz Finike’yi kendimiz yaratalım.

8-SORU: Belediyemizin ilçemiz okullarına eğitim konusunda bu süreçte ne gibi katkıları oldu?

8-YANIT: Eğitim konusunda biz her türlü yardımı okullara yapıyoruz. Bize gelen okul müdürlerimizin okullarla isteklerinin hiçbirini geri çevirmiyoruz. Hepsini elimizden geldiğince yapıyoruz. Bu yıl harcadığımız belki şu an bir milyonun üstündedir. Biz elimizden geldiği kadar yardım ediyoruz. Yardım etmeye de devam edeceğiz.

Bu konuda çok da siyasete girmek istemiyorum bu konuda çok derin yaralarımız var ama sağ olsun. Biz eğitim konusunda işlerimizi çocuklarımıza, Finike’mize yapıyoruz. Zaten Finike Belediyesi, Finike’mizde yaşayanların belediyesi, onun için onlarında rızası olacağını biliyorum.  Okullarımıza her türlü katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Eğitim olduğu takdirde hiçbir şekilde geri çevirmiyoruz. Yapılabilir bir şey varsa onları yapıyoruz.

 

9-SORU: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Ayrıca bir kez daha yayım hayatımızın ilk röportajını sizinle yapma  şansı verdiğiniz için…

9-YANIT: Evet… Bir kez… Ben her şeyi anlattım diye biliyorum ama Finike hepimizin, hepimiz birlikte sahip çıkalım. Yapacağımız projeleri hep birlikte sahip çıkalım. Biz yaptığımız projeleri, Ben bileyim değil BİZ bilerek… Yani hep beraber bilelim, biz bilelim, Finike’de yaşayanlar bilsinler diye projelerimizi hiçbir zaman saklamıyoruz. Halkımızla paylaşıyoruz. Bu konularda zorluklar çıkarsa da bizimle beraber olmalarını, yanlışımız varsa bizi tenkit etmelerini, onlara daha iyi hizmet nasıl veririz noktasında bizi uyarmalarını istiyorum. Hiçbir zaman eleştiriden korkmayız. Eleştiriye her zaman açığız. Yeter ki hakaret ölçüsüne gelmesin. Eleştiriye her zaman başımın üzerinde yeri vardır. Ve elimizden geldiği kadar da Finike halkına hizmet etmeye çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarla Finike halkına çok teşekkür ederiz. Bizleri seçtikleri içinde teşekkür ederiz kendilerine. Bizde onlara layık olmaya çalışıyoruz.

Ben teşekkür ederim. Sağ olunuz. Yayın hayatınızda başarılar dilerim.

C.Çetik: Çalışmalarınızda başarılar dileriz. Bize zaman ayırdığınız ve röportajımızdaki sorulara aydınlatıcı yanıtlar verdiğiniz için teşekkür ederiz.  

.....

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.