Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

KAYBEDİLEN CUMHURİYETİ GERİ KAZANMAK

M.Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i gençliğe emanet etmişti, doğru olanda buydu. Yıllar ilerledikçe; Cumhuriyet'e olan bağlılığı ritüellerle rutinleşmiş, statikleşmiş, gençlik heyecanını ve mücadele ruhunu kaybetmiş, yaşlanmış nesiller, gençliğe, Atatürk'ün onlara gençken duyduğu güveni duymadılar. Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevini askere yüklediler; koruyamadığı Cumhuriyet'in kaleleri bir bir kuşatılırken, kendini koruyamaz duruma düşürülen. Bu boşluktan yararlanan iktidar, Cumhuriyet değerleri yerine kinci, dinci ve cihatçı selefi değerleri meşrulaştırarak kurumsallaştırmaya başladı. Cumhuriyetin kazandırdığı laik yaşam biçimine saldırılar, güç sarhoşluğunun verdiği cesaretle hoyratlaştı, zulme dönüştü. Bu yetmedi kutuplaşma keskinleştirildi, yandaş olmayanlar... Terörist, hain, düşman yaftalamasına muhatap olmaya başladı. Zaten sınırlı olan laik demokratik Cumhuriyet yok edilerek, artık otoriter tek adam rejimi inşa edilmeye başladı.  Bilmedikleri bir şey vardı: Osmanlı'dan Kurtuluş’a, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze taşınan, Laik demokratik değerleri yeniden inşa edebilecek 150 yıllık bir tecrübeye sahip bir ülke olduğumuz gerçeği... Diğeri 21.yüzyılın evrensel insan hakları ve çoğulcu, katılımcı demokratik değerleriyle ve ilişkileriyle bir şekilde tanışmış, kısmen entegre olmuş bir toplumu Ortaçağ değer ve yöntemleriyle idare edilemeyeceği gerçeği...  İşte bu gerçeklerin değerleriyle yüklü toplum kesimlerinin aktive edilmesi tek adam rejimine "DUR!" diyecek güçtedir. Daha ileri taşıyamadığımız için gençliğin korumasına sokamadığımız ve kaybettiğimiz, laik demokratik Cumhuriyeti bize yeniden kazandıracak olan bu güçtür. Sorun bu gücün ne kadar farkındayız? Ayrımcılığa düşmeden, tek adam yönetimine muhalif tüm kesimlerin ortaklaşması şartıyla bu gücün aktive olacağına yürekten inanıyorum.  Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 28 Ekim 2021 - Perşembe

KAYBEDİLEN CUMHURİYETİ GERİ KAZANMAK

M.Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i gençliğe emanet etmişti, doğru olanda buydu.

Yıllar ilerledikçe; Cumhuriyet'e olan bağlılığı ritüellerle rutinleşmiş, statikleşmiş, gençlik heyecanını ve mücadele ruhunu kaybetmiş, yaşlanmış nesiller, gençliğe, Atatürk'ün onlara gençken duyduğu güveni duymadılar.

Cumhuriyet'i koruma ve kollama görevini askere yüklediler; koruyamadığı Cumhuriyet'in kaleleri bir bir kuşatılırken, kendini koruyamaz duruma düşürülen. Bu boşluktan yararlanan iktidar, Cumhuriyet değerleri yerine kinci, dinci ve cihatçı selefi değerleri meşrulaştırarak kurumsallaştırmaya başladı.

Cumhuriyetin kazandırdığı laik yaşam biçimine saldırılar, güç sarhoşluğunun verdiği cesaretle hoyratlaştı, zulme dönüştü. Bu yetmedi kutuplaşma keskinleştirildi, yandaş olmayanlar... Terörist, hain, düşman yaftalamasına muhatap olmaya başladı.

Zaten sınırlı olan laik demokratik Cumhuriyet yok edilerek, artık otoriter tek adam rejimi inşa edilmeye başladı.

 Bilmedikleri bir şey vardı: Osmanlı'dan Kurtuluş’a, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze taşınan, Laik demokratik değerleri yeniden inşa edebilecek 150 yıllık bir tecrübeye sahip bir ülke olduğumuz gerçeği...

Diğeri 21.yüzyılın evrensel insan hakları ve çoğulcu, katılımcı demokratik değerleriyle ve ilişkileriyle bir şekilde tanışmış, kısmen entegre olmuş bir toplumu Ortaçağ değer ve yöntemleriyle idare edilemeyeceği gerçeği...

 İşte bu gerçeklerin değerleriyle yüklü toplum kesimlerinin aktive edilmesi tek adam rejimine "DUR!" diyecek güçtedir.

Daha ileri taşıyamadığımız için gençliğin korumasına sokamadığımız ve kaybettiğimiz, laik demokratik Cumhuriyeti bize yeniden kazandıracak olan bu güçtür.

Sorun bu gücün ne kadar farkındayız?

Ayrımcılığa düşmeden, tek adam yönetimine muhalif tüm kesimlerin ortaklaşması şartıyla bu gücün aktive olacağına yürekten inanıyorum.

 Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.