Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

GEZİ EZBER BOZAN BİR EYLEMDİ; ZAMANI RUHUNA DENK...

  İnsanı en çok yanıltan yol, herkesin gelip geçerek aşındırdığı yoldur./ Seneca "Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır."  diyen M.Kemal, aşınmamış, çağın meşruluğunu taşıyan bir yolu işaret ediyordu. İşte bu fikir, Kurtuluşu getirdi,  29 Ekim 1923'de Cumhuriyet devrimini gerçekleştirdi. Cumhuriyeti mayalayan bu çıkış yeni bir yoldu, Cumhuriyete kapı açan... Ne yazık ki; 99 yılda Cumhuriyet’i getirdiğimiz yer, güçler ayrılığının tekleştirildiği, otoriterliğe açık tek adam Cumhuriyeti oldu. Yeni bir çıkışa ihtiyaç var; demokrasi ve Cumhuriyet fikrine sahip olan... Neden demokrasi ve Cumhuriyet? Cumhuriyeti demokratikleştiremediğimiz için bugün Cumhuriyet ümmet anlayışının eline geçmiş; kin, kibir ve nefretle donatılmıştır. Bu yüzden demokrasi ve Cumhuriyet... Tarihten aldığımız tecrübeyi çağın demokratik değerleriyle güçlendiren halkın azim ve iradesi demokratik Cumhuriyeti inşa edecektir, diye düşünüyorum. Çünkü zamanın ruhunu yakalayamayan mücadelelerin, toplumu çağın dışına taşımak isteyenlere katkı sunduğu görülmüştür, hem de ülkemizde... "Yaşasın Cumhuriyet!" şiarı.. Geçen zaman içinde Cumhuriyeti koruyamadı. Çünkü 19. ve 20. Yüzyılın ruhuna denk bir iradeyi temsil ediyordu, günümüzde Cumhuriyeti korumaya yetmedi. "Yaşasın eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve de çoğulcu demokratik Cumhuriyet!" şiarı, 21. Yüzyılın ruhuna denk bir iradeyi temsil ediyor. Bu irade, Cumhuriyeti yeniden inşa etmek için,  Gezi'nin dayanışmacı, katılımcı ve çoğulcu ruhunu işaret ediyor diye düşünüyorum. Tek adam rejiminin bitmeyen Gezi korkusunun nedeninin bu olduğuna inanıyorum. Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 30 Nisan 2022 - Cumartesi

GEZİ EZBER BOZAN BİR EYLEMDİ; ZAMANI RUHUNA DENK...

 

İnsanı en çok yanıltan yol, herkesin gelip geçerek aşındırdığı yoldur./

Seneca

"Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır."  diyen M.Kemal, aşınmamış, çağın meşruluğunu taşıyan bir yolu işaret ediyordu.

İşte bu fikir, Kurtuluşu getirdi,  29 Ekim 1923'de Cumhuriyet devrimini gerçekleştirdi.

Cumhuriyeti mayalayan bu çıkış yeni bir yoldu, Cumhuriyete kapı açan...

Ne yazık ki; 99 yılda Cumhuriyet’i getirdiğimiz yer, güçler ayrılığının tekleştirildiği, otoriterliğe açık tek adam Cumhuriyeti oldu.

Yeni bir çıkışa ihtiyaç var; demokrasi ve Cumhuriyet fikrine sahip olan...

Neden demokrasi ve Cumhuriyet?

Cumhuriyeti demokratikleştiremediğimiz için bugün Cumhuriyet ümmet anlayışının eline geçmiş; kin, kibir ve nefretle donatılmıştır.

Bu yüzden demokrasi ve Cumhuriyet...

Tarihten aldığımız tecrübeyi çağın demokratik değerleriyle güçlendiren halkın azim ve iradesi demokratik Cumhuriyeti inşa edecektir, diye düşünüyorum.

Çünkü zamanın ruhunu yakalayamayan mücadelelerin, toplumu çağın dışına taşımak isteyenlere katkı sunduğu görülmüştür, hem de ülkemizde...

"Yaşasın Cumhuriyet!" şiarı..

Geçen zaman içinde Cumhuriyeti koruyamadı.

Çünkü 19. ve 20. Yüzyılın ruhuna denk bir iradeyi temsil ediyordu, günümüzde Cumhuriyeti korumaya yetmedi.

"Yaşasın eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve de çoğulcu demokratik Cumhuriyet!" şiarı, 21. Yüzyılın ruhuna denk bir iradeyi temsil ediyor.

Bu irade, Cumhuriyeti yeniden inşa etmek için,  Gezi'nin dayanışmacı, katılımcı ve çoğulcu ruhunu işaret ediyor diye düşünüyorum.

Tek adam rejiminin bitmeyen Gezi korkusunun nedeninin bu olduğuna inanıyorum.

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.