Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

FARKLI OLMAK

  İnsanlık tarihinde alışılmışın dışında farklı bir şey söyleyen veya aykırı bir şeyler yapanlar, hep şüpheyle karşılanmış, arkasında ihanet var kuşkusuyla linçe tabi tutulmuş, bir şekilde itibarsızlaştırıp yok edilmişlerdir. Ne var ki bu insanlar, ilerleyen zamanlarda insanlığın gelişimine sağladıkları katkılarından dolayı unutulmaz olup tarihe geçmişlerdir. Bu konuda birçok isimden söz edebiliriz ama bildik hikâyeye sahip olan Hazarfen Ahmet Çelebi'den söz etmek istiyorum. Bu zat 17. yüzyılda Galata Kulesi'nden Üsküdar'a yaklaşık 5 Km kendi icadı kanatlarla uçarak, insanoğlunu kuş gibi uçma hayalini gerçeğe dönüştürmüştür. Bu deneyimin toplumda uyandırdığı hayranlık, Sarayda rahatsızlık yaratmış, farklı ve aykırı fikirlerin yerleşik düzeni bozacak, padişahın gücünü ve itibarını sarsacak bir hıyaneti içinde barındırdığı düşünülerek, Hazarfan Cezayir'e sürgüne gönderilmiş, orada zindanda ölmüştür. Havacılıkta dünyanın geldiği noktaya bakacak olursak, hayallerinin peşinde koşan bu nedenle farklı ve aykırı düşünceleri deneyimleyen Hazarfen'nin çağının çok ötesinde bu farklı tecrübeyi Osmanlı'ya yaşattığını görürüz. Mevlana'nın "Dün dünde kaldı cancazım, bugün yeni şeyler söylemek lazım" sözü de ilerlemek için dünden farklı düşünmeye bir vurgu değil mi? Hayatın her alanında olduğu gibi toplumsal gelişmenin motoru olan siyaset için de bu durum geçerlidir. Geçmişin siyaset anlayışı ile bugünü insanına ulaşmak onun talep ve ihtiyaçlarını karşılamak ne yazık ki olmuyor. Bu anlamda siyaset yapanlar siyasette bir karşılık bulamıyorlar. Hazarfen olanları düşmanlaştırarak yok etmeye çalışanlar unutmasınlar ki; 17. yüzyılda değil 21. yüzyılda yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk te emperyalizme ve işbirlikçisi padişah karşı verdiği mücadelede 19 ve 20. yüzyılın yeni değerleri ve yöntemleri ile başarılı olmuştu. Görünen o ki, dünyadaki hızlı değişim 21. yüzyılın yeni değerleriyle siyaseti yeniden şekillenecektir, bunu kaçarı yok, tarih böyle işliyor. Türkiye ne tarihin ne de değişimin dışında kalmayacaktır. Çünkü tarihsel diyalektik böyle işliyor. Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 26 Ocak 2024 - Cuma

FARKLI OLMAK

 

İnsanlık tarihinde alışılmışın dışında farklı bir şey söyleyen veya aykırı bir şeyler yapanlar, hep şüpheyle karşılanmış, arkasında ihanet var kuşkusuyla linçe tabi tutulmuş, bir şekilde itibarsızlaştırıp yok edilmişlerdir.

Ne var ki bu insanlar, ilerleyen zamanlarda insanlığın gelişimine sağladıkları katkılarından dolayı unutulmaz olup tarihe geçmişlerdir.

Bu konuda birçok isimden söz edebiliriz ama bildik hikâyeye sahip olan Hazarfen Ahmet Çelebi'den söz etmek istiyorum. Bu zat 17. yüzyılda Galata Kulesi'nden Üsküdar'a yaklaşık 5 Km kendi icadı kanatlarla uçarak, insanoğlunu kuş gibi uçma hayalini gerçeğe dönüştürmüştür.

Bu deneyimin toplumda uyandırdığı hayranlık, Sarayda rahatsızlık yaratmış, farklı ve aykırı fikirlerin yerleşik düzeni bozacak, padişahın gücünü ve itibarını sarsacak bir hıyaneti içinde barındırdığı düşünülerek, Hazarfan Cezayir'e sürgüne gönderilmiş, orada zindanda ölmüştür.

Havacılıkta dünyanın geldiği noktaya bakacak olursak, hayallerinin peşinde koşan bu nedenle farklı ve aykırı düşünceleri deneyimleyen Hazarfen'nin çağının çok ötesinde bu farklı tecrübeyi Osmanlı'ya yaşattığını görürüz.

Mevlana'nın "Dün dünde kaldı cancazım, bugün yeni şeyler söylemek lazım" sözü de ilerlemek için dünden farklı düşünmeye bir vurgu değil mi?

Hayatın her alanında olduğu gibi toplumsal gelişmenin motoru olan siyaset için de bu durum geçerlidir.

Geçmişin siyaset anlayışı ile bugünü insanına ulaşmak onun talep ve ihtiyaçlarını karşılamak ne yazık ki olmuyor.

Bu anlamda siyaset yapanlar siyasette bir karşılık bulamıyorlar.

Hazarfen olanları düşmanlaştırarak yok etmeye çalışanlar unutmasınlar ki; 17. yüzyılda değil 21. yüzyılda yaşıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk te emperyalizme ve işbirlikçisi padişah karşı verdiği mücadelede 19 ve 20. yüzyılın yeni değerleri ve yöntemleri ile başarılı olmuştu.

Görünen o ki, dünyadaki hızlı değişim 21. yüzyılın yeni değerleriyle siyaseti yeniden şekillenecektir, bunu kaçarı yok, tarih böyle işliyor.

Türkiye ne tarihin ne de değişimin dışında kalmayacaktır.

Çünkü tarihsel diyalektik böyle işliyor.

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.