Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

Dolandıran mı yoksa dolandırılan mı suçlu?

Türkiye'nin ilk ve en ünlü dolandırıcılarından Sülün Osman, adını asıl olarak ise 1950 ve 60'lı yıllarda Beyoğlu’nda sokakta yürüyenlere tramvayı, Galata Kulesi’ni, Eminönü meydanındaki saati, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını satmasıyla duyurdu. 1962 yılında dolandırıcılıktan yargılanırken kendini şöyle savunmuştu: “Asıl dolandırıcı benim dolandırdığım insanlardı. On tane bilezikle geliyorum adamın önüne akşam vakti. Kuyumcunun kapısındayız. Ve dükkân kapalı… Karımın hastalığını anlatıyorum, acilen bilezikleri bozdurmam gerektiğini, o an nöbetçi eczaneye gidip hastaneden istedikleri ilaçları almamın şart olduğunu söylüyorum falan. Hakiki olsalar bileziklerin fiyatı 1000 lira. Diyorum ki 300 liraya ihtiyacım var. Paranın gerisi umurumda değil, yeter ki karım ameliyat masasında kalmasın... Adam sabah kuyumcuya gidip bilezikleri bin liraya bozdurabileceğini ve birkaç saat içinde havadan 700 lira kazanacağını düşünüyor. O arada benim ayakçım da ortaya çıkıyor ve o almak istiyor bilezikleri. Telaşlanıyor adam kazanç imkânı kaybolacak diye. 300 lirayı verip alıyor bilezikleri, ben de kayboluyorum ortalıktan. Adam ertesi sabah kuyumcuya gidip de bileziklerin sahte olduğunu öğrenince, dolandırıldım, diye karakola gidiyor. Ben yakalanıyorum ve huzurunuza getiriliyorum. Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım hâkim bey..." Bu savunma onu hapse atılmaktan kurtarmadı ama dolandırılmanım arkasındaki niyetin de masum olmadığını kayıtlara geçirdi. Toplum olarak ders aldık mı? Havadan para kazanma hırsı ders mers dinlemiyor, dinleseydi; Sülün Osman'ın takipçilerinden Parsadan, Kastelli, Jet Fadıl, Tombik Mehmet ve son olarak Seçil Erzan ünlü futbolcuları milyonlarca dolar dolandırabilir miydi?   Mesut KARAKOYUNLU
Ekleme Tarihi: 15 Mart 2024 - Cuma

Dolandıran mı yoksa dolandırılan mı suçlu?

Türkiye'nin ilk ve en ünlü dolandırıcılarından

Sülün Osman, adını asıl olarak ise 1950 ve 60'lı yıllarda Beyoğlu’nda sokakta yürüyenlere tramvayı, Galata Kulesi’ni, Eminönü meydanındaki saati, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını satmasıyla duyurdu.

1962 yılında dolandırıcılıktan yargılanırken kendini şöyle savunmuştu:

“Asıl dolandırıcı benim dolandırdığım insanlardı. On tane bilezikle geliyorum adamın önüne akşam vakti. Kuyumcunun kapısındayız. Ve dükkân kapalı… Karımın hastalığını anlatıyorum, acilen bilezikleri bozdurmam gerektiğini, o an nöbetçi eczaneye gidip hastaneden istedikleri ilaçları almamın şart olduğunu söylüyorum falan. Hakiki olsalar bileziklerin fiyatı 1000 lira. Diyorum ki 300 liraya ihtiyacım var. Paranın gerisi umurumda değil, yeter ki karım ameliyat masasında kalmasın...

Adam sabah kuyumcuya gidip bilezikleri bin liraya bozdurabileceğini ve birkaç saat içinde havadan 700 lira kazanacağını düşünüyor. O arada benim ayakçım da ortaya çıkıyor ve o almak istiyor bilezikleri. Telaşlanıyor adam kazanç imkânı kaybolacak diye. 300 lirayı verip alıyor bilezikleri, ben de kayboluyorum ortalıktan. Adam ertesi sabah kuyumcuya gidip de bileziklerin sahte olduğunu öğrenince, dolandırıldım, diye karakola gidiyor.

Ben yakalanıyorum ve huzurunuza getiriliyorum.

Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım hâkim bey..."

Bu savunma onu hapse atılmaktan kurtarmadı ama dolandırılmanım arkasındaki niyetin de masum olmadığını kayıtlara geçirdi.

Toplum olarak ders aldık mı? Havadan para kazanma hırsı ders mers dinlemiyor, dinleseydi; Sülün Osman'ın takipçilerinden Parsadan, Kastelli, Jet Fadıl, Tombik Mehmet ve son olarak Seçil Erzan ünlü futbolcuları milyonlarca dolar dolandırabilir miydi?

 

Mesut KARAKOYUNLU

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.