Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

ÇOĞULCULUK VE TOLERANS; BİZİ BİR ARADA TUTAN KADİM ANADOLU MAYASI...

  Anadolu binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış farklı kavim ve inançlardan harmanlanmış bir gen havuzuna sahiptir. Burdur Ağlasun Sagalassos antik kentinde insana ait izler MÖ 10 000'e kadar uzanır. Antik kentin binlerce yıllık oluşumunda Hititler, Luviler, Frigler, Lidyalılar ve Persler coğrafyadaki antik kentler arasında bir ağ oluşturmuşlardır. Bunlardan birisi de Sagalassos bölgesine yerleşen Pisidyalılardır. Yüzyıllar süren Hellenleşme sürecinden ve Roma Dönemi’nden sonra, Sagalassos dördüncü yüzyıl itibarıyla üçüncü büyük değişikliğe uğrar. Kent Hıristiyanlığı kabul eder. Altıncı ve yedinci yüzyıllarda meydana gelen üç olay, Sagalassos’un giderek zayıf düşmesine neden olur. On üçüncü yüzyıla gelindiğinde Sagalassos’ta İskender Tepesi’ndeki son kale de Selçuklular tarafından yıkılır. Bunun yerine Selçuklu Türklerinin ovadaki yerleşimi ile Ağlasun kenti gelişir. Türkler Anadolu'ya geldiklerinde bu coğrafyada farklı kültürlereden inançlar, farklı kökenlerden insanlar vardı. Bu kültürler, inançlar ve kökenler Türkler ve Müslümanlık geldikten sonra buharlaşıp yok olmadılar, uzun yıllar alan zaman içersinde birlikte yaşamayı mayaladılar, Anadoluluştular, toprakların birlikte sahibi oldular. Neden konuya Burdur /Ağlasun/ Sagalassos antik kenti ile girdim, bu antik kentin günümüzle ilşkisi ne? Sagalassos antik kentinde, uzun yıllardır süren bir erkeolojik kazı çalışması var. Yanılmıyorsam 25-30 yıl önce idi. O günkü Hürriyet Gazetesi'nde bir haber, kazı sırasında toplu bir mezar bulunduğunu yazıyordu. Mezarda çıkan kemiklerin, yapılan test soncunda 5000 yaşında olduğu tespit ediliyor. Haber bununla kalmıyor, bir başka gelişmeden de söz ediyordu. Kazıyı yöneten arkeoloji profesörü, bulunan iskeletlere ait kafa tasları ile orada çalışan Ağlasunlu işçilerin kafa yapıları arasında çıplak gözle farkedilen benzerlik görüyor. Sadece kişisel merakı ile.. çalışan işçilerden ve buldukları kemiklerden doku örneklerini gen eşleşmesi var mı şüphesiyle ilgili bir labaratuvara gönderiyor. Gelen sonucu gazetecilerle paylaşan kazı başkanı; 5000 bin yıl önce Sagalassos'ta yaşayanlarla kazıda çalışan Ağlasunlarının akraba olduklarının bu testle ortaya çıktıkğını belirtiyor. Bunu niye mi anlattım? Devlet imkanlarıyla seçim sürecinde haksız rekabeti dibine kadar kullanan Akp'nin herkesi kendi kalıplarına sokma çabası ve kendisi gibi düşünmeyen, yaşamayan ve inanmayanları ayrıştırıp düşmanlaştıran politikalarının temelsiz olduğunu.... Bu kamplaşmanın insanlara acı ve göz yaşı yaşatabileceğini ancak bu milleti bölemeyeceğini göstermek istedim. Çünkü; binlerce yıllık derinliği olan Anadolu kardeşleşmesinin bunu önleyecek dirençli bir genetik temeli var, her türlü kışkırtma ve provakasyona karşı koyacak güçte... Bugün ülkeyi yünetenlerin hala farkına varamadıkları bu mu ne!? Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 27 Mart 2024 - Çarşamba

ÇOĞULCULUK VE TOLERANS; BİZİ BİR ARADA TUTAN KADİM ANADOLU MAYASI...

 
Anadolu binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış farklı kavim ve inançlardan harmanlanmış bir gen havuzuna sahiptir.
Burdur Ağlasun Sagalassos antik kentinde insana ait izler MÖ 10 000'e kadar uzanır.
Antik kentin binlerce yıllık oluşumunda Hititler, Luviler, Frigler, Lidyalılar ve Persler coğrafyadaki antik kentler arasında bir ağ oluşturmuşlardır.
Bunlardan birisi de Sagalassos bölgesine yerleşen Pisidyalılardır.
Yüzyıllar süren Hellenleşme sürecinden ve Roma Dönemi’nden sonra, Sagalassos dördüncü yüzyıl itibarıyla üçüncü büyük değişikliğe uğrar.
Kent Hıristiyanlığı kabul eder.
Altıncı ve yedinci yüzyıllarda meydana gelen üç olay, Sagalassos’un giderek zayıf düşmesine neden olur.
On üçüncü yüzyıla gelindiğinde Sagalassos’ta İskender Tepesi’ndeki son kale de Selçuklular tarafından yıkılır. Bunun yerine Selçuklu Türklerinin ovadaki yerleşimi ile Ağlasun kenti gelişir.
Türkler Anadolu'ya geldiklerinde bu coğrafyada farklı kültürlereden inançlar, farklı kökenlerden insanlar vardı.
Bu kültürler, inançlar ve kökenler Türkler ve Müslümanlık geldikten sonra buharlaşıp yok olmadılar, uzun yıllar alan zaman içersinde birlikte yaşamayı mayaladılar, Anadoluluştular, toprakların birlikte sahibi oldular.
Neden konuya Burdur /Ağlasun/ Sagalassos antik kenti ile girdim, bu antik kentin günümüzle ilşkisi ne?
Sagalassos antik kentinde, uzun yıllardır süren bir erkeolojik kazı çalışması var.
Yanılmıyorsam 25-30 yıl önce idi. O günkü Hürriyet Gazetesi'nde bir haber, kazı sırasında toplu bir mezar bulunduğunu yazıyordu. Mezarda çıkan kemiklerin, yapılan test soncunda 5000 yaşında olduğu tespit ediliyor. Haber bununla kalmıyor, bir başka gelişmeden de söz ediyordu.
Kazıyı yöneten arkeoloji profesörü, bulunan iskeletlere ait kafa tasları ile orada çalışan Ağlasunlu işçilerin kafa yapıları arasında çıplak gözle farkedilen benzerlik görüyor.
Sadece kişisel merakı ile.. çalışan işçilerden ve buldukları kemiklerden doku örneklerini gen eşleşmesi var mı şüphesiyle ilgili bir labaratuvara gönderiyor.
Gelen sonucu gazetecilerle paylaşan kazı başkanı; 5000 bin yıl önce Sagalassos'ta yaşayanlarla kazıda çalışan Ağlasunlarının akraba olduklarının bu testle ortaya çıktıkğını belirtiyor.
Bunu niye mi anlattım?
Devlet imkanlarıyla seçim sürecinde haksız rekabeti dibine kadar kullanan Akp'nin herkesi kendi kalıplarına sokma çabası ve kendisi gibi düşünmeyen, yaşamayan ve inanmayanları ayrıştırıp düşmanlaştıran politikalarının temelsiz olduğunu.... Bu kamplaşmanın insanlara acı ve göz yaşı yaşatabileceğini ancak bu milleti bölemeyeceğini göstermek istedim.
Çünkü; binlerce yıllık derinliği olan Anadolu kardeşleşmesinin bunu önleyecek dirençli bir genetik temeli var, her türlü kışkırtma ve provakasyona karşı koyacak güçte...
Bugün ülkeyi yünetenlerin hala farkına varamadıkları bu mu ne!?
Mesut Karakoyunlu
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.