Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

BİTMEYEN KUŞAK ÇATIŞMASI...

Bakın, M.Ö 335 yılında Aristoteles ne demiş: “Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Anne-babalarına karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar.” Aristoteles, ne geçmiş tarihte ne de kendinden sonraki tarihte bu konuda yalnız kalmıyor.   Şu sözler de M.Ö. 800 yılından Heseiod’a ait: “Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.”   Belli bir yaşı aşan günümüz insanlarına şimdi sorsak, onlar da bugünkü gençlerinden şikâyetçi olacaklardır, Sabah yazarı Engin Ardıç kadar abartılı olmasa da...    Ardıç'ın  'Kuşak da kuşakmış haa' başlığıyla yayımlanan, M.Ö. söylenenlerden farklı olmayan yazısından bir alıntı; " ‘Toplumsal’ değil ‘bireysel’ insanlar. Bencillik düzeyinde. Aileleriyle aralarında uçurum var. Çalışmadan, kısa yoldan para kazanmak da en büyük arzuları. İçlerinde ‘mal ergen’ tabir edilenlerin oranı hayli yüksek... Z kuşağı dedikleri, ‘elektronik bağımlısı’ bir kuşaktır. Çoğu cahildir. Bilgileri bilgisayarda karşılarına çıkan çoğu zırva ve yalan yanlış ‘site malumatıyla’ sınırlıdır. Özgüvenleri de ‘tavan’ yapmış, küstahlık, saldırganlık, pervasızlık, şımarıklık ve arsızlık boyutlarına ulaşmıştır."   Bu da gösteriyor ki, döneme göre yaşam şekli değişiyor ama her kuşak bir sonraki kuşağı eleştiriyor bu pek değişmiyor. Son yıllarda mezuniyet törenlerine gençlerin düzene ve uhaşif tepkilerine tanık oluyoruz. Bu yıl mezuniyet konuşması yapan gencin engellenmek istememesini bakın bir vatandaş nasıl twitliyor: "Tam umutsuzluğa kapılacak gibi oluyorum... Sonra yeni mezun bir genci ve konuşmasını engellemek isteyen dekana karşı onu destekleyen arkadaşlarını görüyorum... https://t.co/ZAqD9gfb02 Galiba mesele,  Z kuşağını X ve Y kuşaklarına kendinize benzetmek değil, her çağda olduğu gibi bugün dijital çağın içine doğan bu kuşağı anlamaya çalışmak olsa gerek! Yoksa.. Engin Ardıç ve benzerleri gibi yeni kuşağa yol açan değil, yol kesen durumuna düşmüş olmuyor muyuz? Su akar yolunu bulur örneği diğer kuşaklarda olduğu gibi Z kuşağı da her şeye rağmen yolunu bulacaktır, yeni bir kuşak gelinceye kadar...   Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 06 Temmuz 2022 - Çarşamba

BİTMEYEN KUŞAK ÇATIŞMASI...

Bakın, M.Ö 335 yılında Aristoteles ne demiş:

“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Anne-babalarına karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar.”

Aristoteles, ne geçmiş tarihte ne de kendinden sonraki tarihte bu konuda yalnız kalmıyor.

 

Şu sözler de M.Ö. 800 yılından Heseiod’a ait:

“Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki, ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.”

 

Belli bir yaşı aşan günümüz insanlarına şimdi sorsak, onlar da bugünkü gençlerinden şikâyetçi olacaklardır, Sabah yazarı Engin Ardıç kadar abartılı olmasa da... 

 

Ardıç'ın  'Kuşak da kuşakmış haa' başlığıyla yayımlanan, M.Ö. söylenenlerden farklı olmayan yazısından bir alıntı;

" ‘Toplumsal’ değil ‘bireysel’ insanlar. Bencillik düzeyinde. Aileleriyle aralarında uçurum var. Çalışmadan, kısa yoldan para kazanmak da en büyük arzuları. İçlerinde ‘mal ergen’ tabir edilenlerin oranı hayli yüksek... Z kuşağı dedikleri, ‘elektronik bağımlısı’ bir kuşaktır.

Çoğu cahildir. Bilgileri bilgisayarda karşılarına çıkan çoğu zırva ve yalan yanlış ‘site malumatıyla’ sınırlıdır. Özgüvenleri de ‘tavan’ yapmış, küstahlık, saldırganlık, pervasızlık, şımarıklık ve arsızlık boyutlarına ulaşmıştır."

 

Bu da gösteriyor ki, döneme göre yaşam şekli değişiyor ama her kuşak bir sonraki kuşağı eleştiriyor bu pek değişmiyor.

Son yıllarda mezuniyet törenlerine gençlerin düzene ve uhaşif tepkilerine tanık oluyoruz.

Bu yıl mezuniyet konuşması yapan gencin engellenmek istememesini bakın bir vatandaş nasıl twitliyor:

"Tam umutsuzluğa kapılacak gibi oluyorum... Sonra yeni mezun bir genci ve konuşmasını engellemek isteyen dekana karşı onu destekleyen arkadaşlarını görüyorum...

https://t.co/ZAqD9gfb02

Galiba mesele,  Z kuşağını X ve Y kuşaklarına kendinize benzetmek değil, her çağda olduğu gibi bugün dijital çağın içine doğan bu kuşağı anlamaya çalışmak olsa gerek!

Yoksa.. Engin Ardıç ve benzerleri gibi yeni kuşağa yol açan değil, yol kesen durumuna düşmüş olmuyor muyuz?

Su akar yolunu bulur örneği diğer kuşaklarda olduğu gibi Z kuşağı da her şeye rağmen yolunu bulacaktır, yeni bir kuşak gelinceye kadar...

 

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.