Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

Alevi Bektaşi inancında;

Her türlü kavga ve kötülüklerin terk edilerek sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde yaşanması için mücadele vardır. Bu inanç, "Her ne ararsan kendinde ara" diyerek başkalarını suçlamak yerine sorumlu davranmayı öğütlemiştir. "Yetmiş iki milleti bir gör" ve "Düşmanın dahi insan olduğunu unutma" sözleri ile de insana verdiği değeri ortaya koymuştur. Bu inanca sahip insanlar, hep Atatürk'e sahip çıkmışlar, Cumhuriyetin onurlu yurttaşı olmak dışında bir talepleri olmamıştır. Herkes gibi  onlar da Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıdırlar.  72 milleti bir gören bu kültürün insanlarını buçuk görmek iğrenç bir ayrımcılıktır. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin, İyi  Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin 'Alevi kimliği sünniler için endişe' ifadesi nedeniyle Kılıçdaroğlu'ndan özür dilemesini çok kıymetli buluyorum. Bekir Coşkun'un yıllar önce yazdığı Aleviler'i çek al, Türkiye yarım kalır… başlıklı yazısını tekrar okumanın tam zamanı... Mesut Karakoyunlu ALEVİLER'İ ÇEK  AL, TÜRKİYE YARIM KALIR… Sazın olmaz, zurna ile söylersin Türkünü… * Aleviler'i çek al… Kilimindeki renk gider… Kemal Sunal ile kahkahan, Yılmaz Güney ile isyanın biter… Pir Sultan'ı, Yunus'u, Fuzuli'yi, Kul Himmet'i, Aşık Veysel'i, Mahsuni Şerif'i çıkart, bak Anadolu'dan geriye ne kalır?.. Mevana'yı çek al, ha Haymana, ha Konya… * Aleviler; 20 milyondur… Aleviler; aydındır… Aleviler; iyi vatandaşlardır… Aleviler; okuyan, anlayan, bilen, dinleyen, bakan, gören, düşünen insanlardır… Aleviler; çalışkandır… Aleviler; her zaman çağdaşlıktan yana oldular… Aleviler; inançlarında samimi oldukları için   Aleviler; tarihin en kanlı hesabını sorarken bile, sadece kendi dizlerine vurdular… Aleviler; “incinsen de incitme” dediler… Aleviler; kavga istemezler… Aleviler; ellerine silah almazlar… * Aleviler; yaşama ve doğaya saygılıdır… Aleviler; Allah'ın yarattığı tüm canlıları sevdiler… Aleviler; kadını ikinci sınıf vatandaş sayarak, bir mal gibi görerek, ona şüpheyle bakarak, insan yerine koymayarak, kapalı kapıların arkasına hapsetmediler… Aleviler; kadına güvendiler… Aleviler; yobaz değildir… Aleviler; saz çalarlar… Aleviler; dans ederler… Aleviler; ozanları, şairleri, sanatçıları yakmazlar… Edebiyatçıları kovmazlar… Düşünceyi cezalandırmazlar… Aydınları, topluma ışık tutanları vurmazlar… * Aleviler; “el, dil, bel sağlamlığı” isterler… Aleviler; çağdaş dünyanın reddettiği, akıl dışı ahmaklıklara, hurafelere, inanç adına yalanlara kanmazlar… * Aleviler; Türkiye'nin aydınlanma sürecine ihanet etmediler… Aleviler; barışçıdır… Aleviler; hoşgörülüdür… Aleviler; candır… Aleviler; vefalıdır… Aleviler; dürüsttür… Aleviler; yüreklidir… Aleviler; yiğittir… Bekir Coşkun
Ekleme Tarihi: 09 Haziran 2022 - Perşembe

Alevi Bektaşi inancında;


Her türlü kavga ve kötülüklerin terk edilerek sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde yaşanması için mücadele vardır. Bu inanç, "Her ne ararsan kendinde ara" diyerek başkalarını suçlamak yerine sorumlu davranmayı öğütlemiştir. "Yetmiş iki milleti bir gör" ve "Düşmanın dahi insan olduğunu unutma" sözleri ile de insana verdiği değeri ortaya koymuştur.
Bu inanca sahip insanlar, hep Atatürk'e sahip çıkmışlar, Cumhuriyetin onurlu yurttaşı olmak dışında bir talepleri olmamıştır.
Herkes gibi  onlar da Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıdırlar. 
72 milleti bir gören bu kültürün insanlarını buçuk görmek iğrenç bir ayrımcılıktır.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin, İyi  Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ilişkin 'Alevi kimliği sünniler için endişe' ifadesi nedeniyle Kılıçdaroğlu'ndan özür dilemesini çok kıymetli buluyorum.
Bekir Coşkun'un yıllar önce yazdığı
Aleviler'i çek al, Türkiye yarım kalır… başlıklı yazısını tekrar okumanın tam zamanı...


Mesut Karakoyunlu

ALEVİLER'İ ÇEK  AL, TÜRKİYE YARIM KALIR…
Sazın olmaz, zurna ile söylersin Türkünü…
*
Aleviler'i çek al…
Kilimindeki renk gider…
Kemal Sunal ile kahkahan,
Yılmaz Güney ile isyanın biter…
Pir Sultan'ı, Yunus'u, Fuzuli'yi, Kul Himmet'i, Aşık Veysel'i, Mahsuni Şerif'i çıkart, bak Anadolu'dan geriye ne kalır?..
Mevana'yı çek al, ha Haymana,
ha Konya…
*
Aleviler; 20 milyondur…
Aleviler; aydındır…
Aleviler; iyi vatandaşlardır…
Aleviler; okuyan, anlayan, bilen, dinleyen, bakan, gören, düşünen insanlardır…
Aleviler; çalışkandır…
Aleviler; her zaman çağdaşlıktan yana oldular…
Aleviler; inançlarında samimi oldukları için  
Aleviler; tarihin en kanlı hesabını sorarken bile, sadece kendi dizlerine vurdular…
Aleviler; “incinsen de incitme” dediler…
Aleviler; kavga istemezler…
Aleviler; ellerine silah almazlar…
*
Aleviler; yaşama ve doğaya saygılıdır…
Aleviler; Allah'ın yarattığı tüm canlıları sevdiler…
Aleviler; kadını ikinci sınıf vatandaş sayarak, bir mal gibi görerek, ona şüpheyle bakarak, insan yerine koymayarak, kapalı kapıların arkasına hapsetmediler…
Aleviler; kadına güvendiler…
Aleviler; yobaz değildir…
Aleviler; saz çalarlar…
Aleviler; dans ederler…
Aleviler; ozanları, şairleri, sanatçıları yakmazlar… Edebiyatçıları kovmazlar… Düşünceyi cezalandırmazlar… Aydınları, topluma ışık tutanları vurmazlar…
*
Aleviler; “el, dil, bel sağlamlığı” isterler…
Aleviler; çağdaş dünyanın reddettiği, akıl dışı ahmaklıklara, hurafelere, inanç adına yalanlara kanmazlar…
*
Aleviler; Türkiye'nin aydınlanma sürecine ihanet etmediler…
Aleviler; barışçıdır…
Aleviler; hoşgörülüdür…
Aleviler; candır…
Aleviler; vefalıdır…
Aleviler; dürüsttür…
Aleviler; yüreklidir…
Aleviler; yiğittir…
Bekir Coşkun

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.