Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

ADAY BELİRLEMEDE TAVAN DEĞİL... TABAN ROL ALIRSA KAVGA OLMAZ, BİRLİK OLUR! CHP BUNU ÖĞRENEMEDİ.

Eleştiri ve tartışmanın çok olduğu CHP'de tavanın rolünü taban almadığı için kırgınlık küskünlük ve çatışma bitmiyor. Demokrasiyi savunan bir partinin demokratik olmayan kararlarla yönetilemeyeceğini artık öğrenmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bir karar alınırken hiçbir kriter, demokrasi kriterinden daha değerli değildir. Sandıktan çıkmayan tercih tezgâhtan karpuz seçmeye benzer. İnsanın doğasında vardır; başkalarının seçtiğini kabul edemez kendi seçeceği gök çıksa bile... Aday belirlemede demokratik olmayan her yöntem, tercih edilenin yandaşlarını, "koyduk mu" kıvamında sevindirirken bu sonuç, karşıtlarını değersizleştirerek öfkelendirir ve bunun sonunda ortaya çıkan tartışma ve çatışma, birlikte olması gerekenleri düşmanlaştıracak bir ortam yaratır. Demokratik yöntemde; sandıktan çıkan haklı olarak sevinir, çıkamayan üzülür, çatışmaz; nerede yanlış yapıldı diye düşünür, sonucu kabul eder birlikte yola devam eder. AKP iktidarı isterse seçimi kaldırabilir, çünkü meşruluğunu aldığı Anayasa'yı bile tanımıyor. Hileyle de olsa, baskıyla da olsa sandığın sağladığı demokratik meşruluğa ihtiyacı var. Onun için "adam kazandı" demiyor muyuz!? En kötü demokrasi bile.. tepeden dayatılan karardan daha sağlıklıdır; kırgınlıklar çabuk giderilir, küskünlükler çabuk unutulur. Sekiz yıllık Finike CHP İlçe Başkanlığı dönemimde, yönetim olarak, genel merkezin, adaylar merkez yoklamasıyla yapılacak kararına rağmen, birden fazla aday adayının bulunduğu beldelerde seçimli taban yoklamasıyla adayları demokratik bir şekilde belirledik, merkez yoklaması gibi kayda geçtik. Doğal olarak kırılan, üzülen partililer oldu ama öfkeyle birbirini düşmanlaştıran olmadı. Antalya Büyük Şehir Belediye Başkan adayının sandık değil tepenin kriterleriyle belirlenmesi üzerine, tabanda öfke ve alaycı sevincin yarattığı ortam intikam ve düşmanlık saçmaya başladı bile... Gök gürültülü bir iklimde seçimlere gidiyoruz. Bu durum, partiye, seçimlerde zarar verecek gibi görünüyor. Benim üzüntüm; kimin aday gösterildiği ile ilgili değil… Demokratik olmayan bir yöntemin partide birlik beraberliği bozacağı yönündedir. Hem de iktidarın devletin tüm imkânlarını kullanmaya başladığı, hukuk tanımadığı, toplumu yoksullaştırma pahasına, ülkenin rantını maddi gücü haline getirdiği bir süreçte... CHP, bu yapısal anti demokratik sorunu demokratikleştiremediği sürece, sonucu olan iç çatışmalar devam edecek, hapis olduğu %20-25 bandının üzerine çıkamayacak değil çıkamıyor. Bu Cumhuriyeti kuran Parti'nin kaderi olmamalı... Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2024 - Cumartesi

ADAY BELİRLEMEDE TAVAN DEĞİL... TABAN ROL ALIRSA KAVGA OLMAZ, BİRLİK OLUR! CHP BUNU ÖĞRENEMEDİ.

Eleştiri ve tartışmanın çok olduğu CHP'de tavanın rolünü taban almadığı için kırgınlık küskünlük ve çatışma bitmiyor.

Demokrasiyi savunan bir partinin demokratik olmayan kararlarla yönetilemeyeceğini artık öğrenmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Bir karar alınırken hiçbir kriter, demokrasi kriterinden daha değerli değildir.

Sandıktan çıkmayan tercih tezgâhtan karpuz seçmeye benzer.

İnsanın doğasında vardır; başkalarının seçtiğini kabul edemez kendi seçeceği gök çıksa bile...

Aday belirlemede demokratik olmayan her yöntem, tercih edilenin yandaşlarını, "koyduk mu" kıvamında sevindirirken bu sonuç, karşıtlarını değersizleştirerek öfkelendirir ve bunun sonunda ortaya çıkan tartışma ve çatışma, birlikte olması gerekenleri düşmanlaştıracak bir ortam yaratır.

Demokratik yöntemde; sandıktan çıkan haklı olarak sevinir, çıkamayan üzülür, çatışmaz; nerede yanlış yapıldı diye düşünür, sonucu kabul eder birlikte yola devam eder.

AKP iktidarı isterse seçimi kaldırabilir, çünkü meşruluğunu aldığı Anayasa'yı bile tanımıyor. Hileyle de olsa, baskıyla da olsa sandığın sağladığı demokratik meşruluğa ihtiyacı var. Onun için "adam kazandı" demiyor muyuz!?

En kötü demokrasi bile.. tepeden dayatılan karardan daha sağlıklıdır; kırgınlıklar çabuk giderilir, küskünlükler çabuk unutulur.

Sekiz yıllık Finike CHP İlçe Başkanlığı dönemimde, yönetim olarak, genel merkezin, adaylar merkez yoklamasıyla yapılacak kararına rağmen, birden fazla aday adayının bulunduğu beldelerde seçimli taban yoklamasıyla adayları demokratik bir şekilde belirledik, merkez yoklaması gibi kayda geçtik.

Doğal olarak kırılan, üzülen partililer oldu ama öfkeyle birbirini düşmanlaştıran olmadı.

Antalya Büyük Şehir Belediye Başkan adayının sandık değil tepenin kriterleriyle belirlenmesi üzerine, tabanda öfke ve alaycı sevincin yarattığı ortam intikam ve düşmanlık saçmaya başladı bile...

Gök gürültülü bir iklimde seçimlere gidiyoruz.

Bu durum, partiye, seçimlerde zarar verecek gibi görünüyor.

Benim üzüntüm; kimin aday gösterildiği ile ilgili değil… Demokratik olmayan bir yöntemin partide birlik beraberliği bozacağı yönündedir.

Hem de iktidarın devletin tüm imkânlarını kullanmaya başladığı, hukuk tanımadığı, toplumu yoksullaştırma pahasına, ülkenin rantını maddi gücü haline getirdiği bir süreçte...

CHP, bu yapısal anti demokratik sorunu demokratikleştiremediği sürece, sonucu olan iç çatışmalar devam edecek, hapis olduğu %20-25 bandının üzerine çıkamayacak değil çıkamıyor.

Bu Cumhuriyeti kuran Parti'nin kaderi olmamalı...

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.