Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

ADALETSİZLİĞE KARŞI ADELET TANRIÇASI...

Adaletsizliğin hâkim olduğu ülkemizde, talimat olmadan hukukta bile yaprak kımıldamadığı günlerden geçiyoruz. İmamoğlu TV davasında, davaya bakan hâkimin değiştirilmesi üzerine ortaya saçılan iddialar adalet adına iddia bile olsa bir hukuk devletinde olmaması gereken şeyler. Çünkü adaletin, kadim insanlık tarihinde geldiği yer; dünya dönüyorsa ADALET sayesinde dönüyor, noktasındadır. Aksi kıyamet demektir. Mitolojik çağda bile adalet, düzeni sağlamanın vazgeçilmezidir. Bu nedenle,  bu konuda mitolojik Baş tanrı Zeus, yönetimde güç paylaşımında, adalet konusunda, kusursuz adaleti sağlayacak donanımla tanrıca Themis'i yetkili kılmıştır. Şöyle ki; Themis, Yunan mitolojisinde adalet ve düzen tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrısı Zeus’un ikinci karısıdır. İlahi adaletin görünür yüzüdür. Adalet ve Düzen Tanrıçası Themis ile birlikte resmedilen kılıç, göz bağı ve terazinin özel anlamları bulunuyor. Kılıç figürü hukukun suçlara karşılık olarak verdiği cezaların gücünü ve caydırıcı özelliğini simgeliyor. Themis'in elinde tuttuğu özel terazi ise adaletin her insan için dengeli biçimde dağıtılmasına işaret ediyor. Adalet Tanrıçası Tehmis'in gözleri bağlıdır. Çünkü adalet kararını verecek kişinin tarafsız olması ve kararlarını bu tarafsızlıkla sadece ve sadece hukukun evrensel ilkelerine göre vermesi içindir. Themis' in ayaklarının altında bir kitap ve kafasını ezdiği bir yılan vardır. Ayağının altındaki kafası ezilmiş yılan, kötülükleri ve kötüleri ayaklarının altına alıp başını ezdiğini; ayağının altında olan kitap ise yılanın yani kötülüğün kafasını ezerken bunu Tanrıların Tanrısı Zeus'un talimatıyla değil kanuna uygun yaptığını simgeler. Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2022 - Pazar

ADALETSİZLİĞE KARŞI ADELET TANRIÇASI...

Adaletsizliğin hâkim olduğu ülkemizde, talimat olmadan hukukta bile yaprak kımıldamadığı günlerden geçiyoruz.

İmamoğlu TV davasında, davaya bakan hâkimin değiştirilmesi üzerine ortaya saçılan iddialar adalet adına iddia bile olsa bir hukuk devletinde olmaması gereken şeyler.

Çünkü adaletin, kadim insanlık tarihinde geldiği yer; dünya dönüyorsa ADALET sayesinde dönüyor, noktasındadır. Aksi kıyamet demektir.

Mitolojik çağda bile adalet, düzeni sağlamanın vazgeçilmezidir.

Bu nedenle,  bu konuda mitolojik Baş tanrı Zeus, yönetimde güç paylaşımında, adalet konusunda, kusursuz adaleti sağlayacak donanımla tanrıca Themis'i yetkili kılmıştır.

Şöyle ki;

Themis, Yunan mitolojisinde adalet ve düzen tanrıçasıdır.

Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrısı Zeus’un ikinci karısıdır.

İlahi adaletin görünür yüzüdür.

Adalet ve Düzen Tanrıçası Themis ile birlikte resmedilen kılıç, göz bağı ve terazinin özel anlamları bulunuyor.

Kılıç figürü hukukun suçlara karşılık olarak verdiği cezaların gücünü ve caydırıcı özelliğini simgeliyor. Themis'in elinde tuttuğu özel terazi ise adaletin her insan için dengeli biçimde dağıtılmasına işaret ediyor.

Adalet Tanrıçası Tehmis'in gözleri bağlıdır. Çünkü adalet kararını verecek kişinin tarafsız olması ve kararlarını bu tarafsızlıkla sadece ve sadece hukukun evrensel ilkelerine göre vermesi içindir.

Themis' in ayaklarının altında bir kitap ve kafasını ezdiği bir yılan vardır. Ayağının altındaki kafası ezilmiş yılan, kötülükleri ve kötüleri ayaklarının altına alıp başını ezdiğini; ayağının altında olan kitap ise yılanın yani kötülüğün kafasını ezerken bunu Tanrıların Tanrısı Zeus'un talimatıyla değil kanuna uygun yaptığını simgeler.

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.