Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

HACI BEKTAŞ VELİ VE KADIN

 800 yıl önce," kadın benim eşim değil eşitimdir" diyerek bugün bile uzağında olduğumuz kadın erkek eşitliğinin önemini vurgulamış olan Hacı Bektaş Veli; "Eline, diline, beline sahip çık." Diyerek tüm kitaplı ve kitapsız dinlerin ortak ahlak anlayışını birkaç sözcükle özetlemiştir. Bu ahlak anlayışı yüzyıllardır direnmektedir. Biatı reddeden bu anlayış, biat ve itaat isteyen egemen düzenlerce hep öteki durumuna düşürülmüş ve dışlanmıştır. Bugün ise kadını insan yerine koymayan, şeytanlaştıran, bu nedenle sosyal yaşamdan koparıp eve hapseden, seks kölesi gibi gören, çocuk yaşta evliliği savunan cübbeli sarıklı yobazların belden aşağı zırvalarından iğrenir hale geldik. Topluma bir şekilde emdirilmeye çalışılan, kabul edilmez bu ahlak anlayışı, cehaletten ve düzenden destek görmekte ve beslenmektedir. Bu düzen kendini sürdürebilmek için Hacı Bektaş Veli ahlak anlayışının sürdürücüsü Alevi ve Bektaşileri kendine engel olarak görmektedir. Tek silahı; sözü, sazı ve yüreği olan ve bunlarla direnen bu kesim, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas'ta neden mi kıyıma uğradı?  Belli değil mi? Çözüm mü?  Çağdaş demokratik değerlerle donatılmış, hukukun hâkim olduğu, insan haklarına saygılı, eşitlikçi ve özgürlükçü bir düzen... Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 09 Ekim 2021 - Cumartesi

HACI BEKTAŞ VELİ VE KADIN

 800 yıl önce," kadın benim eşim değil eşitimdir" diyerek bugün bile uzağında olduğumuz kadın erkek eşitliğinin önemini vurgulamış olan Hacı Bektaş Veli; "Eline, diline, beline sahip çık." Diyerek tüm kitaplı ve kitapsız dinlerin ortak ahlak anlayışını birkaç sözcükle özetlemiştir. Bu ahlak anlayışı yüzyıllardır direnmektedir.

Biatı reddeden bu anlayış, biat ve itaat isteyen egemen düzenlerce hep öteki durumuna düşürülmüş ve dışlanmıştır.

Bugün ise kadını insan yerine koymayan, şeytanlaştıran, bu nedenle sosyal yaşamdan koparıp eve hapseden, seks kölesi gibi gören, çocuk yaşta evliliği savunan cübbeli sarıklı yobazların belden aşağı zırvalarından iğrenir hale geldik.

Topluma bir şekilde emdirilmeye çalışılan, kabul edilmez bu ahlak anlayışı, cehaletten ve düzenden destek görmekte ve beslenmektedir.

Bu düzen kendini sürdürebilmek için Hacı Bektaş Veli ahlak anlayışının sürdürücüsü Alevi ve Bektaşileri kendine engel olarak görmektedir.

Tek silahı; sözü, sazı ve yüreği olan ve bunlarla direnen bu kesim, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas'ta neden mi kıyıma uğradı?

 Belli değil mi?

Çözüm mü?

 Çağdaş demokratik değerlerle donatılmış, hukukun hâkim olduğu, insan haklarına saygılı, eşitlikçi ve özgürlükçü bir düzen...

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.