Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

YOKSULUN HALİNDEN KİM Mİ ANLAR?

José Alberto Mujica Cordano, Uruguaylı bir siyasetçi ve çiftçidir. Eski bir solcu gerilla olan Mujica, 1970'lerde ve 1980'lerde askeri diktatörlük sırasında 12 yıl hapis yattı. Sol partilerin Geniş Cephe koalisyonunun bir üyesi olan Mujica, 2005'ten 2008'e kadar Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı ve daha sonra Senatör olarak görev yaptı. Birleşik Cephe'nin adayı olarak 2009'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve 1 Mart 2010'da Başkan olarak göreve başladı. 2015.yılına kadar süren başkanlığı sırasında Aylık 12 bin dolar maaşının %90'ını hayır kurumlarına bağışlayan Mujica, dünyanın en fakir devlet başkanı olarak anılmaktadır. Mujica'yı daha iyi tanımak için 2015 yılında Türkiye'ye geldiğinde gazeteci Çınar Oskay'la yaptığı söyleşinden birkaç alıntı sunmak istiyorum. "Neden inatla başkanlık sarayında oturmayı reddettiniz sorusuna, "Düşündüğün gibi yaşarsan, yaşadığın gibi düşünürsün. Bir devlet başkanının halkının nasıl yaşadığını görmesi gerekir," diye yanıt verir. Mütevazı yaşantısı üzerine sorulan bir soruya ise şöyle yanıt veriyor: "Zengin olmak isteyen insan eninde sonunda ruhunu şeytana satar. Bu çağımızın bir hastalığı..." Sanki şeytandan uzak durdum de gibi... Bu yanıtları okuyunca bazılarımızın ağız alışkanlığı olarak "darısı başımıza" dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu dilek, sözün kökenine inildiğinde talebi şansa indirgiyor Bizim yurttaş olarak istemimiz şansa bırakılmayacak kadar hayati değerde. Çünkü kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz. José Alberto Mujica Cordano da birleşik demokrasi cephesinin adayı olarak başkanlık seçimini kazanmış, Urugay'ın 40. Cumhurbaşkanı olmuştur. Saçılan darıdan bize de düşer denilmemiştir. Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 20 Ağustos 2021 - Cuma

YOKSULUN HALİNDEN KİM Mİ ANLAR?

José Alberto Mujica Cordano, Uruguaylı bir siyasetçi ve çiftçidir.

Eski bir solcu gerilla olan Mujica, 1970'lerde ve 1980'lerde askeri diktatörlük sırasında 12 yıl hapis yattı.

Sol partilerin Geniş Cephe koalisyonunun bir üyesi olan Mujica, 2005'ten 2008'e kadar Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı ve daha sonra Senatör olarak görev yaptı.

Birleşik Cephe'nin adayı olarak 2009'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve 1 Mart 2010'da Başkan olarak göreve başladı. 2015.yılına kadar süren başkanlığı sırasında

Aylık 12 bin dolar maaşının %90'ını hayır kurumlarına bağışlayan Mujica, dünyanın en fakir devlet başkanı olarak anılmaktadır.

Mujica'yı daha iyi tanımak için 2015 yılında Türkiye'ye geldiğinde gazeteci Çınar Oskay'la yaptığı söyleşinden birkaç alıntı sunmak istiyorum.

"Neden inatla başkanlık sarayında oturmayı reddettiniz sorusuna, "Düşündüğün gibi yaşarsan, yaşadığın gibi düşünürsün. Bir devlet başkanının halkının nasıl yaşadığını görmesi gerekir," diye yanıt verir.

Mütevazı yaşantısı üzerine sorulan bir soruya ise şöyle yanıt veriyor:

"Zengin olmak isteyen insan eninde sonunda ruhunu şeytana satar. Bu çağımızın bir hastalığı..."

Sanki şeytandan uzak durdum de gibi...

Bu yanıtları okuyunca bazılarımızın ağız alışkanlığı olarak "darısı başımıza" dediğinizi duyar gibiyim.

Ancak bu dilek, sözün kökenine inildiğinde talebi şansa indirgiyor

Bizim yurttaş olarak istemimiz şansa bırakılmayacak kadar hayati değerde.

Çünkü kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz.

José Alberto Mujica Cordano da birleşik demokrasi cephesinin adayı olarak başkanlık seçimini kazanmış, Urugay'ın 40. Cumhurbaşkanı olmuştur.

Saçılan darıdan bize de düşer denilmemiştir.

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.