Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

OTOKRATİK Mİ, DEMOKRATİK DEVLET Mİ?

Antik çağdan günümüze "Devlet" üzerine çok şey söylenmiş her çağın devlet tanımı döneminde yazılan kitaplarda yerini almıştır. Çağdaş olmamasına rağmen günümüzün devlet tanımına uyumlu tanımı yakalayanlardan biri de Şeyh Edebali olmuştur. Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir Ahi şeyhidir.  Edebali, aynı zamanda Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocasıdır. Osmanlı Devleti'nin fikir babası Edebali; "insanı yaşat ki devlet yaşasın" diyerek bugün ulaşılan insan hakları çerçevesinde kabul gören "devlet insan içindir" değerini 13. Yüzyılda ifade etmiştir. İnsanı merkeze alan demokratik Cumhuriyette devlet halkına hizmet eden kurum ve kuruluşlardan oluşur. Bu tip devletlerde bireylerin hak ve özgürlükleri yanında görevleri de vardır. Bu kurum ve kuruluşlarda görev alanlar o devletin yurttaşlarının hizmetkârlarıdır. Görevi yerine getiren vatandaşa haksızlık yapılır, şiddet uygulanırsa, şikâyet halinde devlet bu memurlar hakkında soruşturma açar, suçluluğu sabitlenirse gerekli cezayı verir. Devlet bu durumda vatandaşın yanında yer alır, caydırıcılık adına... Bu bilincin aşındırıldığı otokratik yönetimlerde devlete karşı bireylerin hakları ve özgürlükleri yok sayılarak sadece görevleri dayatılır. Bu anlayış kurumsallaştıkça, kanuni sorumlulukların yerini keyfiyet alır, devletin memuru kendini devlet gibi görmeye başlar. Böylece vatandaş üzerinde yaratılan zulüm, devleti ceberrutlaştırır. Artık devlet halkın devleti olmaktan çıkmıştır. Devletin memuru kendini devlet gibi görmeye başlamıştır. "Yat" dedi mi yatacaksın..."kalk" dedi mi kalkacaksın. İtiraz edecek olursan, şiddet göreceksin… Direnecek olursan da devlete karşı gelmiş olacaksın ve içeri atılacaksın... Devlet bu yapıda devletin memuru yanında yer alır ki hak arama yagınlaşmasın, yurttaş kul olsun, otorite sürsün diye... Biri otokratik diğeri demokratik iki devlet yapısından söz ettim. Hangisinde yaşamak istersiniz desem, bazı anketlerde benzer sorulara verilen yanıtlara bakarak %80'i demokratik devleti tercih edecektir, çünkü; akıl ve ülkemizin demokratik birikimi bunu vaaz eder. Ülkemizden, batı ülkelerine yetişmiş insan göçü otokratik bir yönetimden kaçış değil mi? Mesut KARAKOYUNLU
Ekleme Tarihi: 22 Ağustos 2022 - Pazartesi

OTOKRATİK Mİ, DEMOKRATİK DEVLET Mİ?

Antik çağdan günümüze "Devlet" üzerine çok şey söylenmiş her çağın devlet tanımı döneminde yazılan kitaplarda yerini almıştır.

Çağdaş olmamasına rağmen günümüzün devlet tanımına uyumlu tanımı yakalayanlardan biri de Şeyh Edebali olmuştur.

Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir Ahi şeyhidir.  Edebali, aynı zamanda Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocasıdır.

Osmanlı Devleti'nin fikir babası Edebali; "insanı yaşat ki devlet yaşasın" diyerek bugün ulaşılan insan hakları çerçevesinde kabul gören "devlet insan içindir" değerini 13. Yüzyılda ifade etmiştir.

İnsanı merkeze alan demokratik Cumhuriyette devlet halkına hizmet eden kurum ve kuruluşlardan oluşur. Bu tip devletlerde bireylerin hak ve özgürlükleri yanında görevleri de vardır. Bu kurum ve kuruluşlarda görev alanlar o devletin yurttaşlarının hizmetkârlarıdır. Görevi yerine getiren vatandaşa haksızlık yapılır, şiddet uygulanırsa, şikâyet halinde devlet bu memurlar hakkında soruşturma açar, suçluluğu sabitlenirse gerekli cezayı verir. Devlet bu durumda vatandaşın yanında yer alır, caydırıcılık adına...

Bu bilincin aşındırıldığı otokratik yönetimlerde devlete karşı bireylerin hakları ve özgürlükleri yok sayılarak sadece görevleri dayatılır. Bu anlayış kurumsallaştıkça, kanuni sorumlulukların yerini keyfiyet alır, devletin memuru kendini devlet gibi görmeye başlar. Böylece vatandaş üzerinde yaratılan zulüm, devleti ceberrutlaştırır. Artık devlet halkın devleti olmaktan çıkmıştır. Devletin memuru kendini devlet gibi görmeye başlamıştır.

"Yat" dedi mi yatacaksın..."kalk" dedi mi kalkacaksın. İtiraz edecek olursan, şiddet göreceksin… Direnecek olursan da devlete karşı gelmiş olacaksın ve içeri atılacaksın... Devlet bu yapıda devletin memuru yanında yer alır ki hak arama yagınlaşmasın, yurttaş kul olsun, otorite sürsün diye...

Biri otokratik diğeri demokratik iki devlet yapısından söz ettim.

Hangisinde yaşamak istersiniz desem, bazı anketlerde benzer sorulara verilen yanıtlara bakarak %80'i demokratik devleti tercih edecektir, çünkü; akıl ve ülkemizin demokratik birikimi bunu vaaz eder.

Ülkemizden, batı ülkelerine yetişmiş insan göçü otokratik bir yönetimden kaçış değil mi?

Mesut KARAKOYUNLU

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.