Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA ATATÜRK’Ü ANLAMAK…

 “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır… Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, toplulukların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini  iddia etmek , aklın ve bilimin gelişimini inkar etmek olur…. Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” (Kaynak: İsmet Giritli ‘ Kemalist Devrim ve İdeoloji’  İ. Ü. Yayınları)  Mustafa Kemal’in. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip’in sorusuna verdiği, yukarıda aktardığım yanıt;  Atatürkçüleri saran;  Cumhuriyetin değerlerinin korumaya çalışıldıkça yok edilişinin yarattığı çaresizlik ve umutsuzluğun,  kırılması, putlaştırılmış değerlerle değil aklın ve bilimin rehberliğiyle aşılabilir demektedir. Bu durumda Yanıtlanması gereken iki temel soru karşımıza çıkıyor: 1- Küresel sermayenin  sömürgeci yayılmacılığına  karşı, mücadele, yalnızca ulusal değerler ve ittifaklar üzerinden mi yürütülmeli , yoksa..  Evrensel değer ve küresel ittifaklar da devreye sokulmalı mı? 2- Atatürk bugün yaşıyor olsaydı,  yalnızca 1923 ruhuyla mı küresel emperyal saldırıya karşı koyardı, yoksa.. 21. Yüzyılın ruhunu yakalayarak, emeğin ve çağın insan onurunu yücelten değerleriyle mi yolunu çizerdi? Akıl ve bilimin sorgulamasına tabi tutacağımız bu soruların yanıtı önümüzdeki dönem için önemli ipuçları verecektir diye düşünüyorum. Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 25 Haziran 2022 - Cumartesi

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA ATATÜRK’Ü ANLAMAK…

 “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır… Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, toplulukların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini  iddia etmek , aklın ve bilimin gelişimini inkar etmek olur…. Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” (Kaynak: İsmet Giritli ‘ Kemalist Devrim ve İdeoloji’  İ. Ü. Yayınları)

 Mustafa Kemal’in. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip’in sorusuna verdiği, yukarıda aktardığım yanıt;  Atatürkçüleri saran;  Cumhuriyetin değerlerinin korumaya çalışıldıkça yok edilişinin yarattığı çaresizlik ve umutsuzluğun,  kırılması, putlaştırılmış değerlerle değil aklın ve bilimin rehberliğiyle aşılabilir demektedir.

Bu durumda Yanıtlanması gereken iki temel soru karşımıza çıkıyor:

1- Küresel sermayenin  sömürgeci yayılmacılığına  karşı, mücadele, yalnızca ulusal değerler ve ittifaklar üzerinden mi yürütülmeli , yoksa..  Evrensel değer ve küresel ittifaklar da devreye sokulmalı mı?

2- Atatürk bugün yaşıyor olsaydı,  yalnızca 1923 ruhuyla mı küresel emperyal saldırıya karşı koyardı, yoksa.. 21. Yüzyılın ruhunu yakalayarak, emeğin ve çağın insan onurunu yücelten değerleriyle mi yolunu çizerdi?

Akıl ve bilimin sorgulamasına tabi tutacağımız bu soruların yanıtı önümüzdeki dönem için önemli ipuçları verecektir diye düşünüyorum.

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.