Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

21.YÜZYILDA ORTAÇAĞ ANADOLUSUNUN GERİSİNDE OLMAK…

“Kutadgu Bilig”  adlı manzum yapıt, Yusuf Has Hacip tarafından 1070 yılında yazılmıştır. Tarihten günümüze ulaşmış düşünceler içeren bu kültürel değer, bazı beyitlerinin mealinde, bugün insanın bile henüz içselleştiremediği demokratik değerleri irdeliyor. Şöyle diyor Yusuf Has Hacip; “Erkin, yani gücün özü kaypaktır. Egemeni, yani iktidarı, güç,  yasa dışına çıkarıp; zararlı hale dönüştürebilir. Bu nedenle erk yasaların denetiminde olmalıdır. Erki kullanan iktidar, yasalarca denetlenmelidir ki, erkin verdiği gücü baskı ve kötülük için kullanmasın. Bu nedenle erki elinde bulunduran iktidarın kararları ve eylemi sürekli sorgulanmalıdır. Yükümlülüklerini yerine getiren bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunabilmesi için siyasal erke karşı  ‘eleştirellik’ kaçınılmazdır.” Bundan 951 yıl önce kültürümüzde ifadesini bulan; 21. Yüzyılın değerleriyle örtüşen bu demokratik yaklaşımdan hâlâ neden uzakta duruyoruz acaba! Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 31 Temmuz 2021 - Cumartesi

21.YÜZYILDA ORTAÇAĞ ANADOLUSUNUN GERİSİNDE OLMAK…

“Kutadgu Bilig”  adlı manzum yapıt, Yusuf Has Hacip tarafından 1070 yılında yazılmıştır. Tarihten günümüze ulaşmış düşünceler içeren bu kültürel değer, bazı beyitlerinin mealinde, bugün insanın bile henüz içselleştiremediği demokratik değerleri irdeliyor.

Şöyle diyor Yusuf Has Hacip;

“Erkin, yani gücün özü kaypaktır. Egemeni, yani iktidarı, güç,  yasa dışına çıkarıp; zararlı hale dönüştürebilir. Bu nedenle erk yasaların denetiminde olmalıdır. Erki kullanan iktidar, yasalarca denetlenmelidir ki, erkin verdiği gücü baskı ve kötülük için kullanmasın.

Bu nedenle erki elinde bulunduran iktidarın kararları ve eylemi sürekli sorgulanmalıdır. Yükümlülüklerini yerine getiren bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunabilmesi için siyasal erke karşı  ‘eleştirellik’ kaçınılmazdır.”

Bundan 951 yıl önce kültürümüzde ifadesini bulan; 21. Yüzyılın değerleriyle örtüşen bu demokratik yaklaşımdan hâlâ neden uzakta duruyoruz acaba!

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.