Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

KUANTUM FİZİĞİ HERŞEYİ DEĞİŞTİRMEYE ADAY MI?

  İnsan evladı var olduğundan beri sınırsız merakıyla kendini, toplumu ve içinde var olduğu çevreyi hep sorgulamıştır. Cevaplar, her çağda biraz değişerek bugünlere gelinmiştir. Ünlü fizikçi Newton, sanayi devrimi sürecinde evrenin yasalarını bularak, o gün için, birçok soruya insan evladının merakını giderecek yanıtlar getirmiştir. Dünyayı oluşturan atomları katı ve nüfuz edilemez kabul eden Newtoncu algılama parçaları birbirinden ayırarak bütünü anlamaya çalışmıştır. Bu dünyanın katı atom parçalarından olduğu inancı, kurallara tabi, basit, kontrol etmesi kolay bir evren anlayışını insanlığın önüne koyuyor. Bu anlayışa göre, toplumun kural ve yasaları, toplumu bir arada tutmak için gerekli ve zorunludur. O sırada bu Newtoncu paradigma, diğer bilim dallarından sanata, siyasetten felsefeye hayatın her alanının yeniden tanımlanasını sağlamıştır. Evrenin makro işleyişini çözen Newton paradigması, bilimin, atom altı parçacıkları keşfiyle aşıldı; sert, nüfuz edilemez sanılan atomlardan oluşmuş dünyanın aslında akışkan olduğunu ispatladı. Bu kalıpları kıran ezberleri bozan değişimlere farklı bir açıklama getirdi. Böylece parçacık fiziği olarak ifade edilen kuantum Fiziği evrende 'katının yerin akışkan "sıvıyı koyarak tanımları değiştirdi, değiştirmeye devam ediyor.. Çağın buluşu olan, bu, enerji kalıplarından oluşan atom altı parçacıkların; birbirini etkileyen, değiştiren, dönüştüren ve çaprazlayan dinamik işleyişe kuantum paradigması deniliyor. Bu, evrenin işleyişinin yasa ve kurallara göre değil, birbirini etkileyen, değiştiren, dönüştüren enerjik ve dinamik parçacıkların akıllı davranışlarıyla olduğunu gösterdi. Bilim adamlarının bu çalışmaları insanlığa yeni ufuklar açmaya başladı. Merakım; kuantum fiziği üzerine yürütülen çalışmaları ilgiyle izlememi sağlıyor, o kadar. Bu konuda yapılan çalışmaları ve gelişmeleri herkesin anlayacağı şekilde özetlemeye çalıştım, ne kadar doğru ifade ettim bilemiyorum. Çünkü Fizikçi değilim. Amacım; değişimden söz edildiği şu günlerde, bilimsel gelişmeleri dikkate almadan kurgulanan değişim, Newton paradigmasının ortaya koyduğu kalıp ve alışkanlıkların dışına çıkmayacak gibi görünüyor, buna dikkat çekmek! M.Kemal Atatürk'ün akıl ve bilimi miras bırakması boşuna değil! Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 07 Ocak 2024 - Pazar

KUANTUM FİZİĞİ HERŞEYİ DEĞİŞTİRMEYE ADAY MI?

 

İnsan evladı var olduğundan beri sınırsız merakıyla kendini, toplumu ve içinde var olduğu çevreyi hep sorgulamıştır. Cevaplar, her çağda biraz değişerek bugünlere gelinmiştir.

Ünlü fizikçi Newton, sanayi devrimi sürecinde evrenin yasalarını bularak, o gün için, birçok soruya insan evladının merakını giderecek yanıtlar getirmiştir.

Dünyayı oluşturan atomları katı ve nüfuz edilemez kabul eden Newtoncu algılama parçaları birbirinden ayırarak bütünü anlamaya çalışmıştır.

Bu dünyanın katı atom parçalarından olduğu inancı, kurallara tabi, basit, kontrol etmesi kolay bir evren anlayışını insanlığın önüne koyuyor. Bu anlayışa göre, toplumun kural ve yasaları, toplumu bir arada tutmak için gerekli ve zorunludur.

O sırada bu Newtoncu paradigma, diğer bilim dallarından sanata, siyasetten felsefeye hayatın her alanının yeniden tanımlanasını sağlamıştır.

Evrenin makro işleyişini çözen Newton paradigması, bilimin, atom altı parçacıkları keşfiyle aşıldı; sert, nüfuz edilemez sanılan atomlardan oluşmuş dünyanın aslında akışkan olduğunu ispatladı. Bu kalıpları kıran ezberleri bozan değişimlere farklı bir açıklama getirdi.

Böylece parçacık fiziği olarak ifade edilen kuantum Fiziği evrende 'katının yerin akışkan "sıvıyı koyarak tanımları değiştirdi, değiştirmeye devam ediyor..

Çağın buluşu olan, bu, enerji kalıplarından oluşan atom altı parçacıkların; birbirini etkileyen, değiştiren, dönüştüren ve çaprazlayan dinamik işleyişe kuantum paradigması deniliyor.

Bu, evrenin işleyişinin yasa ve kurallara göre değil, birbirini etkileyen, değiştiren, dönüştüren enerjik ve dinamik parçacıkların akıllı davranışlarıyla olduğunu gösterdi.

Bilim adamlarının bu çalışmaları insanlığa yeni ufuklar açmaya başladı.

Merakım; kuantum fiziği üzerine yürütülen çalışmaları ilgiyle izlememi sağlıyor, o kadar.

Bu konuda yapılan çalışmaları ve gelişmeleri herkesin anlayacağı şekilde özetlemeye çalıştım, ne kadar doğru ifade ettim bilemiyorum.

Çünkü Fizikçi değilim.

Amacım; değişimden söz edildiği şu günlerde, bilimsel gelişmeleri dikkate almadan kurgulanan değişim, Newton paradigmasının ortaya koyduğu kalıp ve alışkanlıkların dışına çıkmayacak gibi görünüyor, buna dikkat çekmek!

M.Kemal Atatürk'ün akıl ve bilimi miras bırakması boşuna değil!

Mesut Karakoyunlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.