Ediz Ün: Tarımda Dış Ticaret Açığı 2025’te Yüzde 134 Arttı
Ediz Ün: Tarımda Dış Ticaret Açığı 2025’te Yüzde 134 Arttı
SEÇKİNHABERTV- Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 2025 yılında tarımda dış ticaret açığının bir önceki yıla göre yüzde 134 oranında arttığını açıkladı. Ün, ortaya çıkan tablonun Türkiye tarımının geldiği noktayı net biçimde gözler önüne serdiğini söyledi.
SEÇKİNHABERTV- Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 2025 yılında tarımda dış ticaret açığının bir önceki yıla göre yüzde 134 oranında arttığını açıkladı. Ün, ortaya çıkan tablonun Türkiye tarımının geldiği noktayı net biçimde gözler önüne serdiğini söyledi.
SEÇK,İNHABERTV- Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 2025 yılında tarımda dış ticaret açığının bir önceki yıla göre yüzde 134 oranında arttığını açıkladı. Ün, ortaya çıkan tablonun Türkiye tarımının geldiği noktayı net biçimde gözler önüne serdiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı dış ticaret verilerini değerlendiren Ün, 2025 yılında 7 milyar dolarlık tarımsal ihracata karşılık 12,7 milyar dolarlık ithalat yapıldığını belirtti. Bir önceki yıla kıyasla ihracatın yalnızca yüzde 2 arttığını, buna karşın ithalatın yüzde 36 yükseldiğini vurgulayan Ün, “2024 yılında tarımda dış ticaret açığımız 2,4 milyar dolardı. 2025’te bu rakam 5,7 milyar dolara çıktı. Yani tarımda dış ticaret açığı sadece bir yılda yüzde 134 büyüdü” dedi.
“KAYNAKLAR YABANCI ÇİFTÇİLERE AKTARILIYOR”
Bu tablonun ülke kaynaklarının yabancı şirketlere ve yabancı çiftçilere aktarıldığını açıkça gösterdiğini ifade eden Ün, Türkiye tarımının AKP iktidarı döneminde dışa bağımlı hâle getirildiğini söyledi.
“Türkiye tarımı dışa bağımlıdır. Bunu ben değil, Türkiye İstatistik Kurumu verileri söylüyor” diyen Ün, şu bilgileri paylaştı:
“Son 23 yılda 89,3 milyar dolarlık tarımsal ihracata karşılık 148,5 milyar dolarlık ithalat yapılmış. Ortaya çıkan dış ticaret açığı 59,2 milyar dolar. Bu kaynaklar ülke çiftçisine ve tarım sanayisine aktarılsaydı, Türkiye sadece kendini değil, dünyayı besleyen bir ülke konumuna gelirdi.”
“DÜNYA TARIMA YATIRIM YAPIYOR, BİZ İTHALATA SARILIYORUZ”
Dünydaki örneklere de dikkat çeken Ün, Çin, Rusya, Hindistan ve Güney Amerika ülkelerinin tarıma ciddi yatırımlar yaptığını belirtti. Ün, “Bu ülkeler Serbest Ticaret Anlaşmaları yoluyla ürettiklerini birbirlerine satarak hem güçleniyor hem de küresel ölçekte söz sahibi oluyor. Peki biz ne yapıyoruz? İşte bu soruyu artık kendimize sormamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ULUSAL VE UZUN VADELİ TARIM POLİTİKASI ŞART”
Türkiye’nin üretimle hem ekonomik krizden çıkabileceğini hem de çiftçisinin kazanabileceğini belirten Ün, ithalata dayalı anlayışın ülkeyi ileriye taşıyamayacağını vurguladı.
“AKP iktidarının 23 yılının 21’inde Türkiye tarımda dış ticaret açığı verdi” diyen Ün, değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı:
“Bu anlayış ülke tarımını bir metre bile ileri götüremez. Türkiye’nin ulusal ve uzun vadeli bir tarım politikasına ihtiyacı var. Günübirlik politikalar hayvancılığı çökertti. Bitkisel üretimde yaşanan derin yara ise her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bir an önce değişim şart.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.