Gazanfer ERYÜKSEL- MÜZİSYEN-
Köşe Yazarı
Gazanfer ERYÜKSEL- MÜZİSYEN-
 

Avrupa Futbol Şampiyonası üzerine

Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını izlerken oyun anlayışındaki değişmeleri de gözlemek mümkün oldu. Futbol artık basketbol gibi oynanıyor. Kaleci sabit diğer on kişi rakip yarı sahaya yerleşerek bir futbol oynanıyor.   Bu oyun anlayışı fizik güç, kondisyon ve top tekniği gerektiriyor. Ayrıca her oyuncunun hücumda ve savunmada görev tanımları var. Ben yarı sahada savunma yaparım, ben de ileride gol kokların gibi bir taktik anlayış artık yok. Bu da kaçınılmaz olarak 3-5-2, 4-3-3, 4-2-3-1 gibi sayısal dağılımları geride bırakmış oluyor. Her maçta ayağa top oynanması bana basketbolu çağrıştırdı.  Rakip hücum ederken bir oyuncuyu en az iki kişinin savunduğunu gördük. İki kişi ne kelime üç kişinin rakibi kuşattığını gördük. Hele bir maçta atak yapan oyuncu dört kişinin arasında adeta ortada sıçan oynar gibiydi.  Bu yeni anlayışın sakıncası ise atak yaparken topu rakibe kaptırmaktı. Ani karşı atağı önlemek için takımın hızla savunmaya dönmesi olmazsa olmazıydı bu işin. Dedim ya fizik güç ve kondisyon diye…  İşin en ilginç yanı bu anlattığım oyun düzenini yorumcuların görmezden gelmeleriydi. Sayısal kombinezonlar ellerinden alınmış olduğu için da yorum yapmakta zorlandılar. Bunca yorumcu mu oynanan yeni düzeni göremediler yoksa ben mi hayal gördüm diye sorudum kendime.  İşin çaresi de gördüklerimi yazarak toplumla paylaşmaktı. Öyle de yapıyorum.  Bu yeni oyun anlayışı şüphesiz bir anda gökten inmedi. Türk milli takımının yaşadığı yenilgilerin temelinde de bu yeni oyun düzenine cevap verecek bir anlayışla sahaya çıkarılmadıkları gerçeğidir. Yorumcular hâlâ şu oyuncu değil de bu oyuncu olsaydı diyerek ekranlarda vakit öldürüyorlar. Başlarda bazı oyuncuları günah keçisi ilân ettiler ki akıl alır gibi değil.  Hemen şu söylenebilir. Yahu bizim oyuncuların çoğu zaten Avrupa’da oynamıyorlar mı? Evet, oynuyorlar ama kendi takımlarının oyun düzeni içinde kendi görev tanımlarıyla. Takımın oyun düzenini kuran ve oyuncuları taktik için hazırlaması gereken ise teknik ekipten başkası değil.  Yamak merak ediyorum, basketbol tarzında bu yeni oyun anlayışını kendi takımlarına uygulayacak teknik ekip Türkiye’de var mı?   Gazanfer Eryüksel
Ekleme Tarihi: 08 Temmuz 2021 - Perşembe

Avrupa Futbol Şampiyonası üzerine

Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını izlerken oyun anlayışındaki değişmeleri de gözlemek mümkün oldu. Futbol artık basketbol gibi oynanıyor. Kaleci sabit diğer on kişi rakip yarı sahaya yerleşerek bir futbol oynanıyor.  

Bu oyun anlayışı fizik güç, kondisyon ve top tekniği gerektiriyor. Ayrıca her oyuncunun hücumda ve savunmada görev tanımları var. Ben yarı sahada savunma yaparım, ben de ileride gol kokların gibi bir taktik anlayış artık yok. Bu da kaçınılmaz olarak 3-5-2, 4-3-3, 4-2-3-1 gibi sayısal dağılımları geride bırakmış oluyor. Her maçta ayağa top oynanması bana basketbolu çağrıştırdı. 

Rakip hücum ederken bir oyuncuyu en az iki kişinin savunduğunu gördük. İki kişi ne kelime üç kişinin rakibi kuşattığını gördük. Hele bir maçta atak yapan oyuncu dört kişinin arasında adeta ortada sıçan oynar gibiydi. 

Bu yeni anlayışın sakıncası ise atak yaparken topu rakibe kaptırmaktı. Ani karşı atağı önlemek için takımın hızla savunmaya dönmesi olmazsa olmazıydı bu işin. Dedim ya fizik güç ve kondisyon diye… 

İşin en ilginç yanı bu anlattığım oyun düzenini yorumcuların görmezden gelmeleriydi. Sayısal kombinezonlar ellerinden alınmış olduğu için da yorum yapmakta zorlandılar. Bunca yorumcu mu oynanan yeni düzeni göremediler yoksa ben mi hayal gördüm diye sorudum kendime. 

İşin çaresi de gördüklerimi yazarak toplumla paylaşmaktı. Öyle de yapıyorum. 

Bu yeni oyun anlayışı şüphesiz bir anda gökten inmedi. Türk milli takımının yaşadığı yenilgilerin temelinde de bu yeni oyun düzenine cevap verecek bir anlayışla sahaya çıkarılmadıkları gerçeğidir. Yorumcular hâlâ şu oyuncu değil de bu oyuncu olsaydı diyerek ekranlarda vakit öldürüyorlar. Başlarda bazı oyuncuları günah keçisi ilân ettiler ki akıl alır gibi değil. 

Hemen şu söylenebilir. Yahu bizim oyuncuların çoğu zaten Avrupa’da oynamıyorlar mı? Evet, oynuyorlar ama kendi takımlarının oyun düzeni içinde kendi görev tanımlarıyla. Takımın oyun düzenini kuran ve oyuncuları taktik için hazırlaması gereken ise teknik ekipten başkası değil. 

Yamak merak ediyorum, basketbol tarzında bu yeni oyun anlayışını kendi takımlarına uygulayacak teknik ekip Türkiye’de var mı?

 

Gazanfer Eryüksel

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.