Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'ncü yılı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Türkün azmini, gücünü ve rüştünü ispat ettiği Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'ncü yıl dönümü 22 Ağustos'ta anılıyor.

Dünyanın en uzun meydan savaşının 100. yıl dönümü! Atatürk, kırık kaburga kemikleri nedeniyle yatarak idare ettiği savaşta Ankara önlerine kadar gelen düşmanı yenmek için klasik savaş kurallarını alt üst etti ve çığır açtı.

Kütahya-Eskişehir bölgesinde yapılan savaşta Türk ordusu ciddi bir yenilgi aldı. Asker sayısı azdı. Cephane yetersizdi. Ordu tam olarak kurulamamıştı. Atatürk, radikal bir kararla orduyu Sakarya'nın doğusuna çekmeye karar verdi. Büyük bir bölge Yunan'a bırakıldı.

Ricat kararı üzerine mecliste kıyamet koptu. Mustafa Kemal'e duyulan güven sarsıldı. Anadolu toprağının düşman tarafından çiğnenmesinin sorumlusu ilan edildi. Muhalifler onun ordunun başına geçmesi ve sorumluluğu kabul etmesini istedi.

Oysa onun yaptığı, eski bir Türk savaş geleneği olan ricat taktiğini uygulamaktan ibaretti. Türk ordusu çekildikçe, Yunan ordusu kendi merkezinden uzaklaşacak, ikmal hatları uzayacaktı. Atatürk "Düşmanı vatanın harim-i ismetinde boğacağım" diyordu.

İşte Ulu Önder'in liderliğindeki Türk askeri Sakarya'da zaferi elde etmeyi bu şekilde başarmıştı. Kaynak:İGFA