Gazeteci Uğur Mumcu Katledilişinin 30.Yılında Foçada Anıldı

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da evinin önünde, arabasına konan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci, yazar Uğur Mumcu, İzmir’in Foça İlçesi’nde törenle anıldı.  Törende yapılan konuşmalarda Mumcu’nun değişik nedenlerle pek çok kesimin hedefi olduğuna ve bugünlere dair öngörülerine de yer verildi.  

Atatürkçü Düşünce Derneği(Add) Foça Şubesi’nin düzenlediği anma programı vatandaşların ilçe merkezindeki Nihat Dirim Demokrasi ve Barış Meydanı’nda toplanmasıyla başladı.Grup  yürüyerek ilçe girişinde maskının da bulunduğu Uğur Mumcu Parkı’na geldi.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, bazı belediye meclis üyeleri, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri, ADD üyeleri ve vatandaşların katıldığı anma programı öncesi Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitlerimiz ve Uğur Mumcu nezdinde mesleklerini icra ederken katledilen gazeteciler için saygı duruşunda bulunuldu. 

ANADOLU AYDINLANMASININ ÖNCÜLERİYDİLER

İlk konuşmayı yapan ADD FoçaŞube Başkanı Şeniz Ararat sözlerine ayrı yıllarda ama aynı gün katledilen gazeteci Uğur Mumcu ve Diyarbakır Emniyet Müdür Gaffar Okkan’ı anrak başladı. Ararat; vatan uğruna, barış ve insanlık uğruna, adalet, demokrasi ve aydınlanma uğruna hayatlarını hiçe sayan tüm şehitlerin önünde saygı ile eğildiklerini söyledi. Şeniz Ararat; “ Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda sıkıntısı çekilen en büyük sorunlardan biri olan aydın insan eksikliği, tüm olanaksızlıklara karşın giderilmiş, özverili inançlı ve yurtsever bir aydın kuşağı yetiştirilmiştir.

Ancak çok zor yetişen ve toplumun en değerli düşünsel varlığı olan yurtsever aydınlar ülkemizde yoğun bir kıyıma ve kırıma uğramışlardır. Ortak noktaları eylem ve söylemleriyle toplulukların önünde yürüyebilmeleri, yurttaşların sevgi, saygı ve güvenini kazanmış olmaları, bağımsız düşünebilmeleri, vatan sevgileri, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılıklarıydı. Öldürülen katledilen aydınlarımız “Anadolu aydınlanmasının” ışığını topluma taşıyan öncülerdi. Uğur Mumcu yaşamının acımasızca sonlandırıldğı 24 Ocak 1993 tarihine kadar 25’i aşkın araştırma kitabına ve sayısı binleri aşan köşe yazısına hayat verdi.  Tartışmacı ve hukukçu kimliği ile siyasal iktidarların, din tüccarlarının, cemaatçilerin, silah kaçakçılarının, hayali ihracatçıların, vatan hainlerinin, Kürt halkının sıkıntılrı üzerinden siyaset yapanların, gerici ve bölücülerin korkulu rüyası oldı. Özgürlük ve dürüstlük abidesi olan Uğur Mumcu’nun ele aldığı konuları, ömründen çok biriktirdiği sözcükleri, konuşmalarımızda anlatmak mümkün değil ama onun izinden gidecek, gazetecilik ideallerini yaşatmak isteyen korkusuz yeni Mumcu’lar yetiştirmek, onların o meşaleyi alıp daha ileri götürmelerini sağlamak mümkün ve bizim elimizde. Unutmadık, untmayacağız, unutturmayacağız. “dedi.

OYSA İNSAN OLMAK

Konuşmanın ardından ADD’nin genç üyelerinden Yeşim Aslan, Ataol Behramoğlunun “Oysa İnsan olmak çoğalabilmektir başkalarıyla” dizeleriyle biline “Uğur’a Ağıt Değil Övgü” şiirini okudu. 

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’de  Mumcu ve Okkan’ın yanısıra onlarla aynı günde hayatını kaybeden İsmail Cem İpekçi’yi de andı. Fatih Gürbüz;” 30 koca yılın ardından  kalemini gerçekler için halktan yana kullanan, karanlığın yarattığı kötülüğü cesaretiyle aydınlatmaya çalışan gazeteci yazar Uğur Mumcu için biraradayız. Onsuz geçen hiçbir yıl daha iyi olmadı. Onsuz geçen hiç bir yılda bir başka aydının katledilmesine engel olunamadı.  ” dedi.

Anma töreni Uğur Mumcu maskına kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı