Ek ders krizi: Öğretmenlerin aralık ayı ücreti yatırılmadı

SeçkinHaberTv- Antalya Finike'deki öğretmenler bu yıl Aralık ayı ücretlerini erken alamadılar.

Öğretmenlerin ek ders ücretleri normalde bir sonraki ay hesaplarına yatıyor. Ancak Aralık ayı ek ders ücretleri yıl sonu olduğu ve ücretler o yılın bütçesinden ödendiği için Aralık ayının son haftasında ödeniyor.

Bu yılsa Aralık ayının son işgünü sona ererken yurdun dört bir yanında birçok il ve ilçede öğretmenler ek ders ücretlerini alamadılar.

Sorunun kaynağında birçok ilçe milli eğitim müdürlüğünün ödenek başvurusunda bulunmaması olduğu belirtiliyor.

Hatay’ın Antakya ve Samandağ ilçelerindeki öğretmenler de ek ders ücretini alamadılar.

 

Gazete Duvar'ın haberine göre; Kamuda çalışan öğretmenler, normalde ek ders ücretlerini bir sonraki ay alıyorlar. Ancak aralık ayı ek ders ücretleri, yıl sonu olduğu ve ücretler o yılın bütçesinden ödendiği için aralık ayının son haftasında ödenmesi gerekiyor.

Fakat öğretmenlerin bu ayki ek ders ücretleri, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ödenek başvurusunda bulunmaması gerekçesiyle birçok ilde yatırılmadı. Öğretmenlerin alacağı ek ders ücreti ders saatine göre 2 binden 6 bine kadar değişiyor.

'İL VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ LİYAKATSİZ KİŞİLERCE YÖNETİLİYOR'

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN), konu hakkında yaptığı açıklamada, "Sorun, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin liyakatsiz kişilerce yönetilmesi ve ihmal sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerimiz mağdur olmuşlardır" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorunu önümüzdeki hafta çözeceğini söylemesine ilişkin sendika, şu açıklamada bulundu: "Ek ders ücretleri bir önceki ay öğretmenin girdiği ek derslerin ücretidir. Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nda da 2023’ün hesap kesimi yapılırken bu ilçeler para nakli istememiş. Kimi ilçelerin de istediği ama merkezden gönderilmediği söylendi ama bürokraside veya iletişimde bir kopukluk var. İlçe milli eğitim müdürlükleri istemeyince 2023 bütçesi kapanmış oluyor. Böylelikle bu sorun ortaya çıktı."

Sendika, sorunun ilçe milli eğitim müdürlüklerinden kaynaklandığını belirterek, "Deprem bölgesinde zaten insanların giderleri fazla. Bazen içecek suyu bile bulamayan, ekonomik olarak zorlanan insanlardan söz ediyoruz. Ülke genelinde de aslında durum çok farklı değil ama deprem bölgesinde daha ağır. Bin lira dahi geçim sıkıntısı yaşayan insanlar için önemli. Kamu emekçilerinin hesabı zaten hep gelecek para üzerindendir. Bu durum mağduriyet yaratmıştır" denildi.

İlçe milli eğitim müdürlükleri ödenek istememiş

HaberSol haberine göre; Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Başkanı Deniz Ezer sorunun ilçe milli eğitim müdürlüklerinin liyakatsiz kişilerce yönetilmesi ve ihmal sonucu ortaya çıktığını ve öğretmenlerin mağdur olduklarını söyledi.

Ezer soL’a yaptığı açıklamada her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı sorunu önümüzdeki hafta çözeceğini vaat etse de ödemelerin Şubat ayına da sarkma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Ezer “Ek ders ücretleri bir önceki ay öğretmenin girdiği ek derslerin ücretidir. Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nda da 2023’ün hesap kesimi yapılırken bu ilçeler para nakli istememiş. Kimi ilçelerin de istediği ama merkezden gönderilmediği söylendi ama bir kopukluk var bürokraside ya da iletişimde. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri istemeyince 2023 bütçesi kapanmış oluyor. Böylelikle bu sorun ortaya çıktı" dedi.

Şimdi de "Ödeyelim, ama kapattık 2023 bütçesini, nasıl ödeyeceğiz?" tartışması yaşandığını kaydeden Ezer, bu durumda öğretmenlerin mağdur olduğunu dile getirdi.

Ezer "‘Biz bu mağduriyeti en kısa sürede geçiştireceğiz’ diyen bir bakanlık var. Ama Şubat ayına kadar da uzama durumu var. Milli eğitimde hesap kesimleri genellikle ek ders için ayın 1’inde, maaş için 8’inde yapılır. Dolayısıyla Ocak’ta yapıldığında bir sonraki aya yansıyacak. Ama şu anda sözde bu mağduriyeti gidereceklerini söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

'Herkes birbirine atıyor topu ama burada bir skandal var'

Öğretmenlerden gelen tepkiler ve konunun basına yansıması üzerine sorunun bir formül bulunarak çözüleceğine ilişkin açıklamalar yapıldığını söyleyen Ezer “Bir de Türkiye genelinde olduğu için ‘sadece bizden kaynaklı değil’ açıklaması yapıyor bazı ilçe milli eğitim müdürlükleri. Hayır sorunun temel kaynağı o. İlçe müdürlükleri talep eder merkezden, onlar da o parayı yatırır, ilçe de okulun hesabına, okul öğretmenlerin hesabına aktarır. Böyle bir işleyiş var. Ama bu ihmal edilmiş. Herkes herkese atıyor topu ama burada bir ihmal var. Ve skandal aslında” diye konuştu.

'Bin lira dahi geçim sıkıntısı yaşayan insanlar için önemli'

Ek ders ücretlerinin geç yatırılmasının özellikle deprem bölgesindeki öğretmenleri nasıl etkilediğini sorduğumuz Ezer şunları söyledi:

“Görünürde çok büyük bir rakam olmayabilir. Tam ders giriyorsa bir öğretmenin ek ders ücreti ortalama 6 bin civarı. Deprem bölgesinde zaten insanların giderleri fazla. Bazen içecek suyu bile bulamayan, ekonomik olarak zorlanan insanlardan söz ediyoruz. Ülke genelinde de aslında durum çok farklı değil ama deprem bölgesinde daha ağır. Bin lira dahi geçim sıkıntısı yaşayan insanlar için önemli. Kamu emekçilerinin hesabı zaten hep gelecek para üzerindendir. Tabii ki bir mağduriyet yarattığını söyleyebiliriz. Bunun da ötesinde bu bir haktır, normalde bir alacağınızın ödenmemesi durumunda faiziyle birlikte alabilme durumunuz var.”

'Yarın maaşlar için de böyle bir durum yaşanırsa...'

Öğretmen maaşlarının da yine ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bildirimi üzerinden yapıldığını söyleyen Ezer “İşi bilmeyen, liyakatsız insanların bu süreci yönettiğini düşünebiliriz. Yarın maaşlar için de böyle bir durum yaşanırsa bu sıradanlaşır. Ciddi anlamda tepki gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

(Kaynak:Gazete Duvar ve Habersol)