DEVA PARTİSİ MİLLETVEKİLİ DR. KARATUTLU: KAHRAMANMARAŞ’IN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ


SEÇKİNHABERTV- DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen depremin merkez üssünde sorunların hala devam ettiğini belirterek orta hasarlı binalar, rezerv ve uygunsuz alan mağdurlarının sorunlarının bir an öncesi çözülmesi gerektiğini vurguladı.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden bir yıl geçti.  DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, depremin yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmelere bulunarak bölgenin son durumu hakkında bilgiler verdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin bin yılın felaketi olduğunu ifade eden Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu,  13 milyon insanın etkilendiğini söyledi.
Depremde kitlesel ölümlerin gerçekleştiğini ve mahallelerin yok olduğunu vurgulayan Karatutlu, “Deprem öncesinde çok büyük uyarılar oldu. Gerek meslek örgütleri, gerek bilim adamları tarafından ve gerekse de siyasiler tarafından uyarılar yapıldı. Benim depremden iki ay önce uyarılarım var. Genel Başkanımızın Kahramanmaraş’a geldiğinde uyarıları olmuştu. 2021 yılında AFAD Kahramanmaraş üzerinden bir deprem senaryosu yazıyor ve depremin sembolü olan Ebrar sitelerin bölgesinin büyük bir yıkıma neden olacağını yazıyorlardı. Dolayısıyla bunlar bilinen şeylerdi. İnsanların canını sıkan tedbir almayı bilmeyen bir sistemin olmasıdır.” dedi.
BELİRSİZLİK GELECEK KAYGISINA NEDEN OLUYOR
Deprem olduktan sonra halkın kültürel yönden ve sosyal yönden yardımlaşmayla yapabildikleri kadar bir şeyler yapmaya çalıştığını belirten Milletvekili Dr. Karatutlu, “Alan ve yıkım çok büyüktü. Buna dünyadaki hiçbir devlet yetişemezdi. Ama önceden uyarıldığı için buna tedbir alınmaması biz muhalefet olarak buna karşıyız. Daha büyük sorun deprem sonrası içinde bir planlama yapılmamış. Şuanda günübirlik planlamalar yapılıyor. Belirsizlik insanları gelecek kaygısına neden oluyor. İnsanlar psikolojik yönden etkileniyor bu da sosyal hayata yansıyor. Şuanda 6 Şubat’ta kaç tane evin anahtarını vererek poz veririz onun yarışındalar ama depremde yaşanan travmanın sosyal yanı, ruhsal, maddi, fiziki yanı var. Bütün bunların hepsini hep birlikte değerlendirip bu bölgenin en azından 5 ila 10 yıl boyunca rehabilitasyon sürecine alınması lazım. Bununla ilgili hükümetin bir çalışması da yok. “ diye konuştu.
ORTA HASARLI BİNA SORUNU DEVAM EDİYOR
Kahramanmaraş’taki en büyük sorunun 5 bin ile 10 bin arasındaki orta hasarlı binalar olduğunun altını çizen Karatutlu, “Orta hasardaki binalardaki belirsizlik insanları kaygılandırıyor. Yeni yasayla birlikte bir rezerv alan yapıldı. Rezerv alanında hangi şartlar yapılacağını vatandaş bilmiyor. Kahramanmaraş’ta uygun olmayan alanın raporu var. Depremden bir gün önce belediye oraya ruhsat vermiş, ruhsatlı binalar yapılmış. Vatandaş kredi çekip dairesini almış. Şimdi diyorlar ki buralar uygun olmayan alan buraları boşaltacaksınız. Bu belirsizliği merkezi hükümetin kendi iradesiyle hızlı bir şekilde çözmesi lazım. “ ifadelerini kullandı.